Ferenc Kórház

egészségügyi és szociális épület
kórház
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, a Szent János és Pál kápolnához (trsz.: 4069, hrsz.: 1876/1) D felől csatlakozó, L alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület. A Ny-i, Béri Balogh Ádám utcai szárny dísztelen utcai homlokzatán háromtengelyes, enyhe kiülésű középrizalit bejárattal, zárópárkánya felett egyenes vonalú attika, TOLNAVÁRMEGYE KÖZKÓRHÁZA felirattal. Az utcai szárny mindkét szintje kéttraktusos, a földszinten különböző típusú boltozatokkal fedett, az emelet síkmennyezetes helyiségekkel. Az udvari homlokzatok és belső részben átalakítva, helyenként még építéskori nyílászárókkal. Az 1802-ben adományokból felépült és Ferenc császárról elnevezett, két kórteremből álló kórház helyén 1842-ben nagyobb kórházat építettek, amelyet 1860-ban és 1872-ben bővítettek. Ekkori a jelenlegi utcai homlokzat, és ekkor épült az É-i udvari szárny, amelyet 1899-ben bővítettek, az 1950-es években átalakítottak. 1896-1897-ben D felől újabb emeletes szárnnyal bővítették (építész: Szukup Adolf); ez az 1960-as években leégett, helyén új szárnyat emeltek. Udvarában újabb melléképületek. Felújítva: 1981, 1994.
:
Az egyenletes épülettömb hosszan elnyúló, főhomlokzata az utca vonalába simul.
A legrégebbi épületrész főhomlokzata 9-3-9 tengelyes, mindkét szinten egyenes záródású ablakokkal. A falsíkot határozott övpárkány osztja.
Az elegáns koraklasszicista homlokzat egyetlen hangsúlyos dísze a 3 tengelyes középrizalit feletti egyenes, enyhén bemélyedő keretdísszel ellátott attika.
Az emeleti ablakok hangsúlyát az alig észrevehetően a falsíkba mélyedő keretdíszítés adja.
Az épülettömbhöz balról a kórház kápolna csatlakozik, melynek egykori kiképzése (sávozott faldísz, timpanonos főkapu, konzoldíszes-füles ablakkeretezések) mára eltűnt, sematizált új homlokzattá válva. Az udvari homlokzatok szintén egyszerű kiképzésűek voltak szerény osztó- és koronázópárkánnyal, ablakkeretezés nélkül.
Sajnos a mai udvari homlokzatok eredeti ablakai helyett azoknál kétszer szélesebb, az épület hangulatához, stílusához nem illő új ablakok láthatók egyes helyeken.

az épület egyre rosszabb állapotba kerül

kereszt (0.040 km)