Esterházy-méntelep együttese

Agrár műemlék
állattenyésztés, állattartás
istálló
lóistálló
Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A községen kívül, a 61-es főútról leágazó közút és a Sió-csatorna közötti területen méntelep épületei: négy U alakban elhelyezkedő, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős lakó-, illetve gazdasági épület. A Ny-i oldalon áll az ún. kastély. Átalakított K-i homlokzatán a középtengelytől balra záróköves kőkeretű, félköríves záródású kapu, előtte pilléres, nyeregtetős kocsiáthajtó és hozzá csatlakozó, nyitott szín. Átalakított alaprajzi rendszerű belső, csehsüveg boltozatos, illetve síkmennyezetes helyiségekkel. A kaputól balra berendezett kovácsműhely. Részben építéskori nyílászárók. Vele szemben a K-i oldalon cselédház, átalakított Ny-i homlokzatán elfalazott tornác, a középtengelyben kocsiáthajtó kosáríves záródású kőkerettel. Átalakított alaprajzi rendszerű belső, különböző típusú boltozatokkal fedett, illetve síkmennyezetes helyiségek, stukkódíszes, csehsüveg boltozatos kapualj. Részben építéskori nyílászárók. Az udvar É-i szélén, egymás mellett két istállóépület, oszlopsorokkal három hajóra osztott, csehsüveg boltozatos belső térrel. Az udvar közepén magtár (20. század eleje), körülötte újabb melléképületek. Herceg Esterházy Pál Antal építtette az együttest 1739-1744 között. Két 1740 körüli tervlap szerint téglalap alaprajzú, kettős udvar körül földszintes épületegyüttest terveztek. Ettől végül eltérve hét, egymáshoz nem csatlakozó épületet emeltek téglalap alakú udvar köré rendezve, az É-i és a D-i oldalon két-két, háromhajós istállóval, középen lovardával. Az épületeket a 19. és 20. században különböző mértékben átalakították, a kastély D-i részét lebontották. Az ugyancsak lebontott lovarda és a két D-i istálló helyén újabb melléképületek.

Rettenetes állapot: az összedőlés határán van. Néhány épületnek már beszakadt a teteje.
Kutyák őrzik, embert nem láttam.