Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Rákóczi u. 89. alatti lakóház mögötti telken szabadon álló, egyhajós templom, Ny-i homlokzata elé épült toronnyal, K felől poligonális záródású hajóval, kontyolt nyeregtetővel. A D-i homlokzat középtengelyében kőkeretes oldalbejárat, előtte két oszlopon nyugvó előtető. A csehsüveg boltozatos, nyitott toronyalj keretelt bejárata felett törtvonalú szemöldökpárkány alatt az itt állott korábbi ref. templom helyreállítására utaló, másodlagos elhelyezésű, latin nyelvű kőtábla, 1770-es évszámmal; a toronyalj hátfalán a hajóba nyíló, kőkeretes ajtó. A síkfödémes hajó K-i végében pilléres-íves, falazott mellvédű karzat, Ny-i végében hasonló, de az emeleten is pilléres-íves homlokfalú orgonakarzat. Padok: 18. század vége; szószékkorona: 1786; úrasztala és Mózesszék: 1935 (Sebestyén Péter). Orgona: 1909 (Angster-orgonagyár). Toronyóra: 1855. A templomtól K-re áll az eredetileg, feltehetően a 18. század közepén, a Magyary-Kossa család kúriájának épült és a kastély (trsz.: 4233) elkészülte óta lelkészlakként használt, földszintes, téglalap alaprajzú, átalakított épület (Rákóczi u. 88.).

Az előző jelentés óta nincs változás.
A templom gondnokától hallottam egy kis történetet az építéséről, neki is a szülei, nagyszülei mesélték.
Mária Terézia rendeletére elkezdték építeni, de csak vályogból, mert a katolikus uralkodónő nem akarta, hogy téglából, vagy kőből legyen a templom.
A helyi mesteremberek kifogtak Mária Terézián: nappal építették vályogból, éjszaka leszedték és az ajtó és ablakok köré téglát raktak, majd befedték vályoggal.
Igaz lehet a történet, mert felújításkor, a vakolat leverése után a tégla kereteket megtalálták a nyílászárók körül.