Jézus Szíve
Dombóvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjában szabadon álló, T-alaprajzú, kereszthajós templom, Ny-i végfalához épült, alacsony bővítménnyel. A keresztház egyformán alakított, tornyos véghomlokzatain kétoldalt egy-egy üres szoborfülke, a tornyok tengelyében kőkeretes bejárat. A főhajó K-i, timpanonos oromzattal lezárt homlokzata előtt kontyolt nyeregtetős bejárati építmény. A főhajóban betonelemek alkotta dongaboltozat, a kereszthajó D-i szakaszán csehsüveg boltozat, a keresztház két végén pilléres karzat. Berendezés: 18, 19 és 20. század. A fő- és a két mellékoltár építményei: 18. század közepe, a főoltár képe áthelyezve az egyik mellékoltárra. Korábbi, 1725-ben épült templom helyén, herceg Esterházy Miklós adományából 1757-re épült meg a Szent Lászlónak szentelt új, egyhajós templom, D-i homlokzati toronnyal, poligonális záródású szentéllyel, a Ny-i oldalon sekrestyével. Két mellékoltára és szószéke, herceg Esterházy Miklós adományaként, 1760 körül Kismartonból került ide. Boltozat javítása: 1775. 1949-1950-ben a szentély elbontásával É-i és K-i irányban neobarokk stílusban bővítve, a sekrestye megnagyobbítva, a főbejárat a K-i oldalra áthelyezve (építész: Kappéter István; terv: 1942). Felújítva: 1962. É-i torony: 1983. Belső felújítás az 1980-as években.

Külső állapotán nem látszik a javítás. A templom oldalait hosszú csavarokkal rögzítették.

Együttes (0.090 km)