Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
8470
törzsszám:
9982
szélesség (lat):
N 48° 6,157'
hosszúság (lon):
E 22° 31,949'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
778
település KSH kódja:
4312
földhivatal:
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 km-re fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. A falu egyik főutcáján, a Rákóczy utca 99 sz. alatt található jómódú gazda ház.
A csonka kontyos ház bádoggal van lefedve. A bádogtető és a csatorna helyenként már erősen rozsdás. Az épületnek két téglakéménye van. Az egyik a tetőgerinc közepén áll, a másik az udvar felőli homlokzat jobb szélén. A tetőgerinc jobb szélén oromdísz látható 8talán szélkakas). A favázas vályogfalú épület szürkére van festve, csak a tornácot meszelték fehérre. A magas kőalapra emeltlakóház pincéjét és a lábazatát a helyi kőbányában termelt riolitból építették (a kőbányát az 1860-as években nyitották meg a tarpai "Nagy-hegyen").
Az utcai homlokzata klasszicistahatást kelt. Homlokzata pilaszter applikációval tagolták.
Oromfalán klasszicista jellegű motívumok. A vakolatdíszes utcai homlokzaton három zsaluzott nagyméretű ablak, felettük két kis padlásszellőző- nyílás látható. A homlokzat vakolata erősen pereg. Az épület- Tarpán ritka- 3 oszlopos, lopott tornácos lakóház. A rubusztus 3 kőlábas oszlop is a klasszicizmus szellemét sugallja. A kőlábak vályogból és téglából készültek. A fehérre meszelt, vastag tornácoszlopokon kettős abakusz. A magasan álló tornác bejáratához lépcső vezet fel. A tornác mellvédje függőlegesen deszkázott. A portát az utcától elválasztó kerítést vályogból építették, fehérre meszelték, és kétsoros cseréppel fedték be.

Állapotjelentések

2018.09.21 11:01 fehér állapot: 3 - pont: 26

Semmi beavatkozás nem történt az előző jelentés óta. Ennek megfelelően az épület állapota tovább romlott. A kerítés fala kimondottan rossz állapotú, a cserépfedése szintúgy, ezen már a moha is megjelent. A homlokzat főként a párkány alatt elkoszolódott, az ablakok fakerete megrepedezett, a festéket ledobta, a tetőszerkezet láthatóan megroggyant egy kicsit.
Az udvarra eső fronton a fal sűrűn repedezett, a tornácra vivő lépcső töredezett, oszlopai kiábrándítóak.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.203 km)
Lakóház (0.318 km)
Lakóház (0.334 km)
Lakóház (0.359 km)
Lakóház (0.405 km)
Lakóház (0.429 km)
Lakóház (0.456 km)
Lakóház (0.489 km)