Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
8410
törzsszám:
5955
szélesség (lat):
N 47° 56,202'
hosszúság (lon):
E 22° 2,079'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
1/2
település KSH kódja:
22284
földhivatal:
Nyírbátor Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, gótikus, 14-15. sz. részben átalakítva. Torony, 1750. Oratórium a 20. sz.-ból. Belsőben falképek, gótikus, 15. sz. és festett ornamentika, 17. sz. Berendezés: oltár, szószék, késő barokk, 18. sz. vége.
:
Ma a település központjában, utcák körülvette kis dombon áll.
Egyhajós, hosszházas, poligonális szentélyzáródású, egy homlokzati toronnyal ellátott, nyeregtetős épület, K felé néző szentéllyel.
Bejárata a hosszház Ny-i oldala elé épített torony alatt nyílik. Kosáríves, szalagkeretes, zárókővel díszített bejárata felett címerdísz található.
A torony szintjeit osztópárkányok tagolják. Az első szinten félköríves, szalagkeretes ablak, fölötte lévő két szinten is ugyanilyen ablakok és a fölött félórapárkány. A toronysisak többszörösen tört bádog.
A D-i oldal középső tengelyében a homlokzat síkjából emelkedik ki. A két, rézsűs ablak között egykori bejárat maradványa, e fölött szegmensíves, vakolt fülke felirattal. Ezen az oldalon van még egy XIX. századi toldalék.
A szentély poligonális záródású, középső tengelyében egy rézsűs körablak és három támpillér látható.
A hajó É-i oldalához csatlakozik a sekrestye, K-i falán kisméretű rézsűs résablak nyílik. A hajó ezen oldala tagolatlan.
Nyeregtetős, hódfarkú cseréppel fedett épület.

Állapotjelentések

2019.02.27 11:28 fehér állapot: 5 - pont: 29

Továbbra is jó állapotban van ez kivételes szépségű, gazdagon festett templom. Az északi falat teljesen beborító középkori freskókra (Szent György legyőzi a sárkányt, és jelenetek Jézus életéből) a 17. században három szíves-tulipános ornamentikát, "életfa"-motívumot festett fel - valószínűleg ugyanaz a festő, aki a csarodai templomot is festette. Ez a mintakincs és stílus a márokpapi-i és a vámosatyai református templomon is megmaradt töredékekben. A diadalív bélletében Szent Katalin és Szent Borbála képe, a diadalív déli falán pedig Szent Erzsébet enni ad a leprásnak c. jelenete látható.
Egy ideig az ófehértói templomot a kálvinisták is használták, majd Pethő Rozália grófnő visszavásárolta, vásárolta és felújíttatta az addigra leromlott épületet, új tornyot is építtetett hozzá. A grófnő címere a bejárat fölött látható. A templom külső, déli falán szegmensíves mélyedésben a következő szöveg olvasható: "Hoc templum edificatum est An Do 1641 Michael Kőmives."

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Molnár-kúria (4.668 km)
Lakóépület (5.848 km)
Lakóépület (5.921 km)
Lakóépület (5.941 km)
Lakóépület (5.973 km)