Nyírbátor Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, gótikus, 15. sz.-i eredetű, gótikus freskótöredékkel, erősen átalakítva a 18-19. sz.-ban.
:
Ma a település központjában, utcák körülvette sík téren áll.
Egyhajós, poligonális szentéllyel, egy homlokzati toronnyal ellátott, nyeregtetős épület, K- felé néző szentéllyel.
Bejárata a hosszház Ny-i oldala elé épített torony alatt nyílik. Egyenes záródású bejárata fölött zsalus kör alakú ablak, harangszinten félköríves zsalus ablak nyílik. A torony sarkain egy-egy támpillér áll.
Bádog gúlasisak fedi a tornyot.
A hajó teste D-i irányban meg van hosszabbítva, D-i sarkain két támpillér, közöttük két félköríves ablak nyílik. A kiszélesített hajó K felé néző falán is két félköríves ablak nyílik.
A poligonális szentélyt hat támpillér és négy félköríves ablak tagolja a K-i oldaláig. Az egyik D-i ablak csúcsíves, gótikus, valószínűleg eredeti.
A sekrestye É felől csatlakozik a szentélyhez.
A hajó É-i oldalát három támpillér tagolja.
Nyeregtetős, bádog fedésű épület.

A máriapócsi római katolikus templom (a kistemplom) a város legrégibb műemlék épülete. Keletelt, téglából épült, gótikus eredetű. Erről tanuskodnak a szentély támpillérei, déli csúcsíves ablakai, valamint a torony nyugati elfalazott ablakai, melyek kialakítása a 14. század első felére vall.
A templom hajójának déli falán megtalált Köpenyes Mária freskótöredék a 15. századból való. A templom liturgikus felszerelését, és a szentélyben elhelyezett Mária-szobrot az 1980-as években Kocsis József tervei alapján a település fafaragó mestere: Juhász Mihály készítette el.
A toronyban két harang lakik: 1845-ben öntött 80 kg-os, 1925-ben öntött 40 kg-os.
A 1990-ben, II. János Pál pápa máriapócsi látogatása előtt, majd az elmúlt évben szintén felújtották. Hihetetlennek tartom, de a plébános szerint mindössze 1 millió forint pályázati pénzből végezte el a munkát egy vállalkozó. A Szűz Mária tiszteletére szentelt templom rendkívül szép a puritán egyszerűségével, hófehér tisztaságával.

Egészségház (0.038 km)
emlékmű (0.128 km)