Megújulásunk támogatója:  

Becsy-kúria

azonosító:
8282
törzsszám:
5982
szélesség (lat):
N 47° 50,722'
hosszúság (lon):
E 22° 42,201'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
cím:
helyrajzi szám:
031/8-20
település KSH kódja:
22336
földhivatal:
Mátészalka Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Tsz-raktár, volt Becsy-kúria, barokk, 18. sz. Klasszicista részletekkel.

Állapotjelentések

2017.04.08 17:59 fehér állapot: 4 - pont: 37

"Komlódtótfalu nevezetes épülete, a Becsky-Kossuth-kúria jellegzetes példája a magyarországi közép- és kisnemesi otthonoknak. A falu a XV. században már a Becsky-család birtokaként bukkant fel az oklevelekben. A ma is álló kúria épületet a Becsky-család a XVIII. század közepén építtette, mivel azonban Becsky György komlódtótfalui kúriájukból keltezte leveleit, feltételezhető, hogy már korábban is állt kúriájuk a faluban. A családi iratok között eddig a kutatás nem talált építkezésre vonatkozó adatot.
A kúria 1900 körül már Kossuth-birtok: Kossuth István fia, Lajos Gábor tulajdona lett, majd annak két leányáé 1945-ig. A község legjelentősebb építészeti emlékének számító épület barokk műemlék, amely a későbbi átalakításkor klasszicista részletekkel gyarapodott. Oszlopcsarnokkal védett bejáratú, magasföldszintes, manzárdtetős létesítmény, amely alatt hatalmas pince húzódik.
Az államosítást követően a helyi termelőszövetkezet raktárként és istállóként használta, majd tűzvész pusztította tetőszerkezetét. Az Országos Műemléki Felügyelőség 1961-62-ben állította helyre nagyobb részt, felújítása - főként belsejében - jelenleg is tart. Állami tulajdon, mely a Műemlékek Állami Gondnokságának vagyonkezelése alatt áll.
Forrás:
http://www.szatmarilegendak.hu/latnivalok/v_komlodtotfalu_hun.htm

Jelenleg is állami tulajdonban van, fel fogják újítani. A '70-es években a park felé eső oldalra egy oda nem illő elméretezett, nagy beton teraszt építettek közösségi célokra. Ezt visszabontják, és a meglévő fotók alapján visszaállítják az eredeti állapotot.
Sajnos, a gondnoknak meghagyták, hogy belülről fotózni nem lehet, én ezt elfogadtam. Csak nem értem: állami tulajdonban van, műemlék, közkincs... Bemenni sem biztos, hogy szabad lett volna, remélem, a gondnoknak nem esik baja, amiért beengedett.
Nagyon kellemes épület, kifejezetten harmonikus térelosztással, emberléptékű az egész. A helyiségekben cserépkályhák mélyedései, de a kályhák már sehol... Széthordtak mindent a kúria cselédei, akiket Kossuthék után költöztettek be oda. Van egy nagyon szép kandalló-maradvány, amivel nem tudtak/nem akartak semmit kezdeni. Sajnálom, hogy nem fotózhattam le, de nem akartam bajba sodorni a gondnokot.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (2.140 km)
Fa harangláb (4.301 km)