Római katolikus plébániatemplom

Somogy
Siófok Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. plébániatemplom, barokk, 1756-1762. A szentélyben és az oratóriumban falképek, barokk, 18. sz. második fele. Dorfmeister alkotásai. Berendezés: fő- és mellékoltár, szószék, padok, copf, 1790 körül.

A XVII. század második felében Tab települése teljesen elpusztult. Ekkor indulhatott romlásnak a hajdani templom is.
Az újratelepítés 1712-ben kezdődik. 1756-ben valószínűleg a régebbi templom anyagainak felhasználásával, nekifogtak a mai templom építésének, amely 1762-ben készült el teljesen. Szentélye egyenes záródású, mennyezete négyboltszakaszos, homlokzata előtti tornya a mainál alacsonyabb. Főoltára ión-oszlopos, mellékoltára copf stílusú. A főoltár képe az Utolsó Vacsorát, a mellékoltáré Szűz Máriának országát és koronáját felajánló Szent István királyt ábrázolja. Az alkotójuk ismeretlen. Talán ekkor került a templomba az a kép is, amelyen remete Szent Pált és Szent Antalt látjuk. A szószék domborműve az isteni Magvetőt mutatja.
A szentélyt, az oratóriumokat és a sekrestyét a híres osztrák festővel id. Dorfmeister Istvánnal festették ki, akinek munkáját 1797-ben bekövetkezett halála után valamelyik tanítványa folytathatta.
A tabi születésű Erényi Alajos órásmester által készített Szent Korona másolata, méret-, forma- és színhű alkotás, amelyet féldrágakövekkel és zománcképekkel díszített. 2000 óta tekinthető meg a templomban.
A templomkertben öt különböző alkotás tekinthető meg: kőkereszt (1894), Jézus Szíve-szobor (2002), Szent Péter-szobor (2002), Magyar Szentcsalád (2007) és Assisi Szent Ferenc szobra (2011). Az utóbbi három alkotás Dr. Takács Lajos apát-plébános munkája.
Forrás: a Plébánia honlapja.

Középület (0.152 km)