Megújulásunk támogatója:  

Kúria

azonosító:
8052
törzsszám:
9428
szélesség (lat):
N 46° 0,400'
hosszúság (lon):
E 17° 21,636'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
közigazgatási épület
eredeti típus:
városháza
megye:
Somogy
helység:
cím:
helyrajzi szám:
77/6
település KSH kódja:
29197
földhivatal:
Barcs Körzeti Földhivatal
állapot:
Használaton kívül
rövid leírás:
Romantikus, 19. sz. közepe.
külső leírás:
A település déli végén derékszögben megtörő, és kelet-nyugati irányúvá váló főutca déli oldalán lévő szabálytalan alakú telken, délkelet felé enyhén lejtős terepen, a keleti telakhatárra tolt, szabadon álló beépítésnem épült, északnyugai-délkeleti (az egyszerűség kedvéért észak-déli) tangalyű, téglalap alakú, magasföldszintes, nyeregtetővel fedett kúria. Az épületen - a déli homlokzatot kivéve - mellmagasságú lábazat és háromtagú főpárkány fut körbe, a középső tagját, a képszéket, a nyílások tengelyei felett rozetták díszítik, felső gerendatagja fogsordíszes.
Az épület északi főhomlokzata négy ablaktengelyes, a tengelyben a nyugati homlokzatra is jellemző, konzolos könyöklő-, és konzolos szemöldökpárkányú, hatszemes, kétszárnyú állótéglány ablakok állnak profilozott szalagkereteben. Háromszögletű oromzatának közepén alul két szalagkeretes állótéglány, felettük szintén szalagkeretes kör alakú padlásablak nyílik. A két középső ablaktengelyben, a lábazaton szegmensíves, szalagkeretes pinceablakok törik át.
A nyugati homlokzata nyolctengelyes. At északről számított első három, valamint a hatodik és hetedik tengelyében az északi homlokzat ablakaihoz hasonló ablakok nyílnak. Negyedik és ötödik tengelye előtt északról egyenes lécsősoron megközelíthető négyzetes bejárati terasz magasodik, a tengelyben itt két egyenes záradékú ajtó kap helyet, az északi felett a párkány két alsó tagja megszakad. A déli tengelyben keletről futó lépcső tetején szegmensíves nyílásban álló egyenes záradékú, kétszárnyú ajtó nyílik. Az első és második tengely között a lábazati zónában szegmensíves pincelejáró nyílik, ívével áttörve a lábazat vonalát.
Déli homlokzata dísztelen, a középső tengelytől kissé kelet felé csúsztatott egyenes záradékú ajtó, az oromzaton két kisméretű, állótéglány padlásablak bontja meg.
Kelei homlokzatán szabálytalan rendben sorakozik díszítetlen, különböző formájú, négy álló- és egy fekvőtéglány ablaka.

Állapotjelentések

2017.03.15 08:59 Zerind állapot: 1 - pont: 19

Sajnos a vízimalommal ellentétben ezt az épületet (még?) nem mentették meg, tovább pusztult...

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.