Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
7599
törzsszám:
7496
szélesség (lat):
N 47° 47,156'
hosszúság (lon):
E 18° 58,216'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
megye:
Pest
helység:
cím:
helyrajzi szám:
645
település KSH kódja:
28413
földhivatal:
Szentendre Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, késő barokk, 1773-1785. Tervezte: Schade Lénárt. Berendezés: főoltár, szószék, padok, keresztelőmedence, 18. sz. második fele.
:
Szabadon álló homlokzati tornyos egyhajós későbarokk templom.
Lizénákkal szegélyezett homlokzatán kétoldalt toszkán fejezetű és lábazatú falpillérekkel kiemelt bejárat. Füles, záróköves, emelt egyenes záradékú, szalagkeretes kőkeretű kapu, gazdagon tagolt egyenes szemöldökpárkánnyal. A homlokzaton félköríves záradékú, vállköves, szalagkeretes kórusablak, felette törtvonalú tükör. Háromrészes, golyvázott a bejárat felett szegmensíves fülkével díszített főpárkány, enyhe ívezettel kapcsolódik a toronyaljból alkotott előcsarnokhoz, melyet negyedíves görbületű fal kapcsol a hajóhoz.
A tornyot egyszerű övpárkány két részre osztja.
Alsó részén kétoldalt rusztikás lizénák díszítik, melyekhez íves hajlatú csigás végződésű oromzat kapcsolódik. A lizénák között szalagkeretes, szegmensíves ablak, felette törtvonalú tükör. A torony felső részének sarkait mind a négy oldalon golyvázott toszkán félpillérek díszítik, közöttük egy-egy hosszú, szalagkeretes kosáríves ablak, könyöklő- és szemöldökpárkánnyal.
Az órapárkány fölött emelkedik a törtvonalú, bádogfedésű barokk toronysisak, csúcsán gömbre helyezett, rozettákkal díszített kereszttel.
Az előcsarnok D-i oldalán egymás felett egy-egy szalagkeretes ablak. Az ablakokon bújtatott barokk vasrács és fa zsaluzat. Az előcsarnok és a hajó közötti homorú hajlatokon lekerekített sarkú nagy faltükrök. A hajót a torony melletti sarkokon golyvázott falpillérek díszítik, hasonlóak a homlokzatéhoz. A oldalain középen és a szentély melletti sarkon egyszerű, lábazatos falpillérek tagolják, közöttük két záróköves, könyöklőpárkányos, szalagkeretes, szegmensíves záródó ablak. A hajóhoz ívesen hátralépő fallal kapcsolódik az egyenes záródású, lekerekített sarkú szentély. Két oldalán egy-egy a hajóhoz hasonló ablakkal és egy félpillérrel, a K-i falán két félpillérrel.
A szentélyhez É-ról földszintes lekerekített sarkú sekrestye csatlakozik, egyszerű szalagkeretes ablakkal és ajtóval.

Állapotjelentések

2017.07.25 15:46 fehér állapot: 5 - pont: 4

Az állapota most is kifogástalan, nincs mit hozzáfűznöm. Legkedvesebb pozíciómat a képsor elejére tettem, mert ez az igazán kellemes barokk formavezetés, amit még kedvelek.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.