Római katolikus plébániatemplom

Szentendre Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. plébániatemplom, 13. sz.-i templom helyén épült gótikus, 14-15. sz. Átalakítva barokk stílusban a 18. sz.-ban. Oldalhomlokzatain középkori falfestmény töredékek. Berendezése barokk, 18. sz.
:
Keletelt, középtornyos, egyhajós templom.
A középtengelyben álló, homlokzat előtti tornyot saroktámpillérek erősítik.
Északról 19.sz-i emeletes kóruslépcső-építmény csatlakozik, osztópárkánya alatt félköríves ablakokkal. A torony déli oldalán félköríves bejárati kapu.
A délnyugati támpillér sarkán, a magasban, faragott kőből készült gótikus napóra.
A tornyot kőpárkányok két emeletre tagolják. Az első alatt a Ny-i és D-i oldalon nyílás, felette félköríves románkori ablak. A második kőpárkány fölött korinthoszi fejezetes sarokpillérek, a négy oldalon kosáríves, zárköves harangablakok, illetve a gótikus ablaknyílások in situ megmaradt ablakbéllet kövei. Háromtagú, óranyílásos főpárkány, alacsony gúlasisak.
Az oldalhomlokzatokat támpillérek tagolják. Kőkeretes, szegmensíves, füles zárköves barokk ablakok, illetve több 13-14. sz-i feltárt ablak. A szentélyt öt támpillér erősíti, hét ablak.
Feltárt ornamentális és alakos középkori falfreskó töredékek.
A déli oldal szélfogó előépítményének elbontása után rekonstruálták a most látható eredeti gótikus oldalbejárat kőkeretét.

Nagyon szép a templom! Nekem nem tetszett, hogy a kőkeretes ablakok ajtók keretei is le vannak festve fehérre. Lehet, hogy ez az eredeti állapot?

Templom tér (0.016 km)
Kálics-ház (0.053 km)