Római tábor alapfalai

Régészeti emlék
KÖZÉPÜLET
közigazgatási épület
laktanya
helyrajzi szám:
1047, 1053, 1054, 1060, 1061, 1062/1, 1062/2, 1064/1, 1065, 1066, 1067, 1070, 1071, 1073, 1074, 1075/2, 1049, 1063, 1064/3, 1068, 1069, 1075/3, 1075/6
15440
Szentendre Körzeti Földhivatal
Római tábor alapfalai, 2-4. sz., ókeresztény temetőkápolna alapfalai, 4. sz. eleje.
:
Római tábor alapfalai - Ulcisia Castra
Jelenleg az alapfalból semmi sem látszik, a régészeti feltárás után visszatemették.
A megközelítőleg romboid formájú erődítmény Ny-K irányban kb. 205m, É-D irányban kb. 134m kiterjedésű.
A tábort sáncrendszer és fal vette körül. A táborfal minden oldalán 1-1 kapubejáró, az oldalakon és sarkokon pedig tornyok. A tornyokat többször átépítették (előbb befelé ugró, trapéz alakú tornyok, majd a síkból kiugró, ún. legyező alakú tornyok), erről többször megemelt padlószintjük tanúskodik.

Ókeresztény temetőkápolna - Cella memorial
A római tábortól D-re, a Dunakanyari krt. és Dr. Nagy Lajos utca sarkánál található az építmény.
Egyszerű négyszögletes épület, amely két helyiségből állt. Díszes külső kiképzésére utalnak az itt előkerült késő római ízlésű párkánydarabok.
Jelenleg ebből sem látszik semmi, a régészeti feltárás után visszatemették.

2011.04.03 09:51 bonsaimaster állapot: 2 - koordináta: N 47° 39,828' E 19° 4,453' - pont: 8

A romterület jelentős része a föld alatt van. Területe viszonylag nagy kiterjedésű. A műemléki végelem miatt tudtommal az érintett területeken építkezni nem lehet, és 30 centinél mélyebb munkálatokat sem szabad végezni. A területen 2004-2006 között ásatások folytak, amik félbeszakadtak. A kiásott romok állagmegóvása nem történt meg. A koordinátákat a 2004-2005-ös feltárásnál rögzítettem. Tavaly a tél beállta előtt bevonták őket a képen látható fóliákkal, de ezt leszámítva más nem történt. A romok évekig pusztultak. Az osztályzatot pusztán jóindulatból adtam, mivel a területen található a szentendrei Ferenczy Múzeum - Római kőtára. Az itt dolgozó régészek végezték az ásatásokat. (Tehát a romok állapota ismert a műemlékesek előtt.)
Anno nagyra törő tervek születtek a romkerület bemutatására. A tervekből kiállítást rendeztek a helyi, megyei könyvtárban:
A feltárt területnek csupán egy része látható a 11-es számú főút mellett. A többit épületek határolják.
Ezen az oldalon légi felvételekkel megtekinthető a terület:
Ha esetleg nem szabad hivatkozásokat beilleszteni majd úgy is moderáljátok.
Csupán azért bátorkodtam megtenni, mert információim szerint (itt az oldalon is lehetett róla olvasni) a limest, szeretnék a világörökség részévé nyilvánítani. A tábor (Ulcisia Castra) azaz ez a castrum anno ennek a határvonalnak a szerves része lehetett. Így, ha már világörökségi címre pályáznak. nem ártana rendbe tenni, némiképp bemutatható állapotba hozni a területet. Nyilván ennek időbeli, és anyagi vonzata van, de jelen állapotában szerintem esélytelen hogy ez az objektum bekerüljön a listára. A mostani állapotánál talán még az is jobb lenne, ha visszatemetnék az egész területet, hiszen akkor legalább az időjárás nem pusztítaná tovább a még meglévő romokat.

Pajor-ház (0.223 km)