Görögkeleti püspöki székesegyház

g.kel. templom
Szentendre Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Gör.kel. püspöki székesegyház, ún. Belgrád-templom, barokk, 1756-1764. Berendezés: ikonosztáz, oltárasztal, ikontartók, rokokó, 1777-1781.
:
Középtornyos, egyhajós, keletelt templom.
Főhomlokzata közös zárópárkányba futó kétfejezetes falpillér között, egymás feletti füzérdíszes ablakmező.
Az oldalhomlokzat főpárkánya nem fut végig a főhomlokzaton, a sarkokat szegélyező dór sarokpilaszterek felett golyvásan megáll.
A dór sarokpilasztereken kő csigákból induló és kő csigákban végződő ívelt oromfalak, ezeken alul rokokó díszvázák, felül obeliszkek.
A toronytestet tagolt övpárkány osztja két részre, mindkét részben ión fejezetes oszlopok (felül füzérdíszesek), közöttük füzérdíszek, könyöklőpárkányos, félköríves ablakok, órakörös órapárkány órákkal; párnatagos, lanternás bádogsisak. (A copf füzérdíszek a 18. század legvégén kerülhettek a homlokzatra).
Oldalhomlokzatokat támpillérek, illetve falsávok tagolják tükrös mezőkre, félköríves ablakok. A pevnica számára mindkét oldalon kosáríves apszisidom.
Mindkét oldalhomlokzaton 1-1 egyforma rokokó díszkapu: félköríves záradékú, kazettázott, homorú keretezéssel, kifelé forduló, csigákban végződő pilaszterekkel szegélyezve, rajtuk vázákkal díszített, nyitott volutapárkány között cartouche. Részben színezett kő.
Eredeti faragott ajtószárnyak és vasalások.
A templom és a templomkerítés falában kő és márvány sírkövek, rokokó és copf munkák.
Az Alkotmány utca és a Gőzhajó utca felől 1-1 díszkapun keresztül jutunk a templomkertbe.
A D-i kapu két rusztikázott kapupillérén 1-1 rokokó kőváza. A kovácsoltvas kapun évszám: 1772.
Az ÉK-i kapu hasonló kiképzésű, csak a pilléreken kőgolyók, és a kovácsoltvas kapu javított. E kapu közelében áll az utcai pince, amelynek kőkeretes kapuja és díszes, rozettás vas kapuszárnyai vannak.

Szép erőteljes templom. Uralja a környezetét! Némi festése elszíneződésen kívül más hibát nem találtam.

Szofrich-ház (0.057 km)