Szentendre Körzeti Földhivatal
R.k., Péter-Pál, volt Csiprovacska-templom, barokk, 1753-1791.
:
Középtornyos, egyhajós, keletelt templom.
Főhomlokzat. Háromtagú főpárkány zárja le, az oldalhomlokzatok magságában. A falsíkot a dór pillérek tagolják három részre. A középső szakaszon a kapu fölött szegmentíves ablak, magas záróköve a törtíves, előreugró szemöldökpárkányba fut. Mellette egy-egy íves záródású vakablak. A főkapu sarokkonzolos íves záradékkal, csigás fülekkel, zárókővel ellátott.
Fölötte erősen kiugró, törtvonalú, középen volutában záródó, gazdagon tagozott főpárkány. Kapuszárnyak: áttört, copfstílusú farács munka.
A középrész felett két emeletsorral emelkedik ki a torony, két oldalt volutában végződő oromfallal közrefogva, a volutákon vázák.
Alsó szintjén falpillérek között íves záródású, füles ablak, ívelt szemöldökpárkánnyal.
Fölötte sokszorosan tagolt és timpanonos kiképzésű övpárkány. Ezen obeliszkek állnak.
A toronytest felső szakszán ión fejezetes sarokpillérek között tört kosáríves harangablakok. Óranyílásos főpárkány, egyszerű gúlatető.
Oldalhomlokzaton végigfutó háromtagú főpárkány, pillérek ill. falsávok tagolják közöttük négy kosáríves, füles, záróköves ablak.
Mindkét oldalon egy-egy vörösmárvány díszkapu. Ezek félköríves záródásúak, fölöttük lizénákkal tartott, akantuszos, konzolos, gyámsoros szemöldökpárkány. Eredeti tölgyfa szárnyait, rozettás, fűrészdíszes faragványok, bronz veretekkel. A két oldalapszis idomon is egy-egy ablak.
A templomot cseréptető fedi.
A templomtól jobbra eső kis téren Ignatovity Jakab mellszobra és egy 1898-ból való kőkereszt, rajta kő korpusszal.

Nagyon szépen felújított templom. A lábazat enyhe vizesedése sajnos itt is tapasztalható.

kőtábla (0.048 km)