Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
73
törzsszám:
15003
szélesség (lat):
N 47° 30,039'
hosszúság (lon):
E 19° 2,050'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
6504
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Emeletes sarokház, középkori, reneszánsz és török kori részletekkel.
:
Zárt utcavonalba illeszkedő, emeletes sarokház, cseréppel fedett nyeregtetővel. A ház fehérre meszelt homlokzatain az erősen kiugratott emelet kő konzolokra támaszkodik, melyek közt szegmentíves áthidalások húzódnak.
A Tárnok utcai homlokzat földszintjén három modern, keret nélküli ablak nyílik. A földszint bal oldala kissé kiugratott, itt négyszöges ajtó nyílt, melynek bal szárköve és szemöldökkövének osszeégett bal fele megvan. A nyílás ma üvegezett, ablakként funkcionál. Az emeleten két szalagkeretes ikerablak között félköríves szoborfülke figyelhető meg, amelynek hátfala is félköríves. A háromrészes főpárkány vakolatból képzett.
Az Anna utcai homlokzat földszintjén nagyméretű, félköríves ablak nyílik, az enyhen visszaugratott jobb oldali homlokzati részen kosáríves kapu foglal helyet. Az emelet szabálytalan nyíláskiosztású. A bal oldal három kőkeretes ablaka közül a középső kétosztatú nyílás körtetagos profilú. A körtetagok áthatják egymást, a profil alul rézsűre metsződik. A homlokzaton a Tárnok utcai főpárkány folytatodik, mely csak a jobb oldali, magasabb, visszaugratott részen szakad meg. Itt, a kapu fölött keret nélküli kettős ablak kapott helyet. A padlásteret fakeretes tetőablakok világítják meg!

Zártsorú beépítéssel a Tárnok és az Anna utca sarkán. Egyetlen utcai tömbből áll, egy emeletes, padlásbeépítéssel, pincével. ÉK. tájolású. Szerkezeti rendszerét 3 egymás mögötti traktus alkotja. Bejárata egyrészt a Tárnok utca 14. kapualjából, másrészt az Anna utcából.
Homlokzatai simán vakoltak, fehérre meszeltek. Lábazata nincs. Alul egyenes záródású új, teljesen semleges ablakok. Emeleti fala kőkonzolokon sorakozó ívsorra ül, ott 2 ikerablak, közöttük üres szoborfülke. Az Anna utcai homlokzat alapvetően ugyanilyen. Ott is kőkonzolokon ív, azon fal, csak a kiosztása sűrűbb. Nyílásrendszere viszont teljesen más, rendszertelen. Az emeleten egy reneszánsz és mellette egy pálcatagos gótikus ablakkeretezés maradványai, tovább egy hajdani csigalépcső 2 kis ablakocskája. 2 tagú főpárkány zárja a főhomlokzatot és az Anna-utcait egészen a volt sikátorig. Ez kissé visszaugrik a homlokzati síkból.

Állapotjelentések

2018.04.19 12:00 carmin állapot: 5 - pont: 12

Nagyon szép állapotban van.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.026 km)
Lakóház (0.044 km)
Lakóház (0.047 km)
Lakóház (0.047 km)
Lakóház (0.048 km)
Lakóház (0.049 km)
Lakóház (0.055 km)
Lakóház (0.055 km)
Lakóház (0.057 km)
Lakóház (0.060 km)