Görögkeleti paplak

plébánia
Gör.kel. paplak, barokk, 18. sz.
:
Különálló. a templom északi oldala mögött épült, földszintes, 5 tengelyes, egyszerű barokk lakóház.
Az épület fallal körbevett területen áll a szerb templommal, iskolával és kántorházzal együtt.
A paplak téglány alaprajzú épület, külső homlokzata az utcavonalra rendezett. Két széléhez kőfal kapcsolódik. A ház főnézete azonban nem ez, hanem az udvar felőli oldal. Itt négy, füles, záróköves kőkeretű, apácarácsos ablak nyílik. A nyugat felé eső ötödik ablak kőkerete hiányzik.
Az utcai homlokzata 4 tengelyes, három kőkeret nélküli és egy sima kőkeretes ablak néz erre.
A homlokzatot tagoló falsávok rendszere zavaros. Az ablaktengelyeket az ablakok mellett, azoktól kisebb-nagyobb távolságra keretezik a falsávok. Az utolsó két tengely közötti falfelületet 4 falsáv tagolja. A falsávokat felül a tagolt főpárkányhoz kapcsolódó vízszintes falsáv kapcsolja össze.
Alul vakolt lábazat húzódik. A keleti keskeny oldalon egy, az udvariakkal azonos kőkeretű ablak található. Mellette felülvilágítós, kőkeretes egyszerű ajtó vezet be. Oldalhomlokzatait is falsávok tagolják, a bejárati oldalon egyetlen középső, az átellenes oldalon az ablakokat szorosan közrefogó falsávok láthatóak.
Az épület fölött sátortető emelkedik, két erőteljes kéménnyel. Héjazata hódfarkú cserép.

Nagyon elhanyagol az épület