Megújulásunk támogatója:  

Vízimalom

azonosító:
7134
törzsszám:
9006
szélesség (lat):
N 47° 56,189'
hosszúság (lon):
E 18° 49,798'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Ipari műemlék
eredeti főtípus:
feldolgozó ipar
megye:
Pest
helység:
helyrajzi szám:
731/1, 731/2
település KSH kódja:
14775
földhivatal:
Vác Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Vízimalom. Múzeum.

Állapotjelentések

2017.07.27 17:37 fehér állapot: 3 - pont: 17

Mint látom a korábbi képekről és az általam tapasztaltakból, a malom épületegyüttesének állagmegóvásával nem foglalkozott senki Lehangoló a tetőzet és a falak állapota.

"A teljes épségben fennmaradt műemlék Antal-féle malmot vízvezető árkaival együtt az 1847. évi nagy tűzvész után építették, 1851-ben készült el. A hosszú, nyeregtetős malomépületben a molnár és családja, valamint a háziállatok is helyet kaptak. A meghajtáshoz szükséges vizet a patakon kb. 200 méterre feljebb épített duzzasztógáttól egy keskeny csatornán vezették az épülethez. A malomrész kétszintes: a hosszanti fal síkjából kiugró nyeregtető védi az alsó szinten lévő vízikereket és a hozzá kapcsolódó erőátviteli művet. A mélyen elhelyezett malomkerék felülcsapó, azaz a víz felülről zúdul a lapátokra, így nagyobb meghajtó erőt jelent, mint az alulcsapó megoldás esetében. A víz az épület alatti alagúton, majd egy rövid árokszakaszon át tér vissza a patakba. A kerék feletti szinten, lényegében a földszinten található a daráló, a hengerszék és a tisztítóberendezések. A malomszerkezet mai hengerszékei az 1930-as években kerültek beépítésre.
Az Antal-féle malmot inkább csak a falubeliek használták. Az aratás és cséplés után nyáron és kora ősszel éjjel-nappal folyamatosan üzemelt, így napi 12-16 mázsa búzát őrölt naponta. Az első őrlésből származó terméket szitálással választották ketté. A finom lyukú szitán áthullott a kész finom liszt, a szitán fennakadt, durvábbra őrölt korpás anyagot pedig újra őrölték, amíg csaknem korpamentes nem lett.
A malom lakószobájában a Pest Megyei Malomipari Vállalat által fenntartott kis kiállítás a malomipar történetét mutatja be."
Forrás: http://www.nagyborzsony.hu/page.php?20

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.