Teleki-kiskastély

Monor Körzeti Földhivatal
Teleki kiskastély, gazdasági épületek, istálló és egykori park. Épült a 19. sz. elején.
:
Keskenyebbik homlokzata az utcára néz, háromszögű oromzattal lezárva, háromtengelyes, az ablakok között toszkán félpillérek tagolják a falat, felettük párkányzat. A középső ablaknyílást befalazták. Az oldaltengelyekben egy-egy süllyesztett keretelésű ablak, melyek könyöklőn állnak. Az épület egyes tengelyeit kváderes vakolás keretezi.
Az udvarra néző főhomlokzat egykor háromtengelyes volt, bejárata mellett két toszkán félpillér, felette egyenes szemöldökpárkány. Gyakorlatilag semmi nem áll belőle: a gépállomás céljaira átalakították, védőtetőt építettek a homlokzat elé.
A gazdasági épületek másik része egy hosszú "L" alakú épület; ablakai még épek, négy félköríves, egy szegmentíves záródású. Valószínűleg istálló és kocsiszín lehetett. Belsőben a boltívek még épek. Műhelyek működnek benne.
Az egész Teleki-kiskastély együttest átalakították, kívülről módosították, a felületek pusztulók.
Belül ipari műhelyek vannak.

Elkeserítő, pusztulás előtti állapotban van. A tulajdonos a belső térben néhány helyiséget ugyan felújított, de a műemlék jövője valamiféle koncepció híján erősen bizonytalan.

Magtár (0.519 km)
Malom (0.612 km)