Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
7024
törzsszám:
7019
szélesség (lat):
N 47° 36,427'
hosszúság (lon):
E 19° 11,954'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
r.k. templom
jelenlegi altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Pest
helység:
helyrajzi szám:
1025
település KSH kódja:
32610
földhivatal:
Dunakeszi Körzeti Földhivatal
állapot:
Kifogástalan
rövid leírás:
R.k. templom, romantikus, 1845-1855. Tervezte: Ybl Miklós. A főhajóban kazettás, festett, aranyozott mennyezet. A templom és altemplom berendezése 19. sz.-i; magyar, osztrák és olasz mesterek műve.
külső leírás:
Téglalap alaprajzú félköríves szentéllyel záródó épület.
Bejárata előtt rondellaszerű, kiszélesedő kőkorlátos tér, bejáratához magas lépcsősor vezet. Nyitott bejárati csarnok, félköríves oszlopbélletes bejárattal, az egyenesen záródó keretelt kapu fölött félköríves timpanonban a Három királyok hódolatát ábrázoló dombormű.
Faragott ornamensekkel díszített fa kapuszárnyak. A bejáratnál Szt. István és Szt. László királyok szobra.
A homlokzat középső részén nagy kerek rózsaablak, felette ablaksor, a homlokzatot lezáró oromzatban Immaculata szobor. A homlokzat két oldalán 1-1 torony félköríves kettős- és hármas osztású ablakokkal.
A torony sarkait falsávok szegélyezik, egyenes záródású tetőzetükön ívsoros párkány felett áttört attika emelkedik, a toronysarkokon 1-1 fiálé.
Az oldalhomlokzatokat és a mellékhajók fölé nyúló főhajófalat öt ívsoros mezőre osztják a falsávok, közöttük lent 1-1 félköríves, fent 3-3 szintén félköríves ablak.
A szentély mellett kétoldalt 1-1 kisebb torony.
A templom alatt kripta helyezkedik el, lejárata a szentély melletti bal oldali toronyból. A szentély az oldalhomlokzatokkal azonos kiképzésű.

Állapotjelentések

2017.08.27 10:24 klo állapot: 4 - pont: 8

A templom főhomlokzata imponáló állapotot mutat, azonban a hátsó rész, az oldalhajók és a szentély csatlakozási pontjai árnyalják a képet. Erőteljes vizesedés, mohásodás, vakolathullás. A vízelvezetést ugyan javították (új csatornacsövek), de a felület is kezelést érdemel.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.


Kapcsolódó Légből kapott képek

Az 1845 és 1855 között épült fóti római katolikus templom Ybl Miklós munkája, a magyarországi romantikus építészet egyik legjelentősebb alkotása. A négytornyos, háromhajós építmény homlokzatán Szűz Mária három méter magas szobra található. Az építést megrendelő Károlyi István gróf és családtagjai sírhelyei az altemplomban kaptak helyet. A templomon számos külföldi mester is dolgozott, de a nyilván nagyon magas építési költségeket nem ismerjük, mert a gróf megsemmisítette a számlákat. A jobboldali torony alatti kápolnában Szent Lucentius ereklyéjét őrzik, ez IX. Pius pápa ajándéka volt.