Nagy-kúria

Cegléd Körzeti Földhivatal
Lakóépület, Nagy-kúria.
:
Állapot. Vakolat nagy része lehullott, utcai fala a kidőlés ellen néhány gerendával megtámasztva, ablakkeretek, tokok kifordulva. Az udvari rész a benőtt növényzet miatt megközelíthetetlen.
Külső. Szabadon álló "L" alakú földszintes téglából és vályogból falazott épület. Kontyolt tető. Hat tengelyes utcai homlokzatán az ablakok fölött keskeny párkány, tagolt főpárkány. A két középső ablak zónája rizalit szerűen enyhén kiugrik. Az ablakoknak eredetileg vakolt szemöldökdíszes keretük volt. A hátsó homlokzaton öt ablak és egy bejárat, felette kis téglalap alakú ablak. Bejárati homlokzati falon egy ablak és egy félköríves ajtó. Az udvari homlokzat előtt öt félköríves árkádos tornác, az utcai traktus árkád nyílásait befalazták. Az utcai ablakok némelyikében még a barokk vasrács in situ.

2012 szeptemberében a védettséget megszűntették.
(Lásd: Magyar Közlöny 120. szám)