parasztház
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lejtőn, fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú ház. Nyeregtetője az utca felé alsó csonkakontyos, deszkaoromzatán két kis padlásablak. Utcai és udvari homlokzat előtt faoszlopos tornác: mellvédje deszkából, fűrészelt bábokkal; fönt lécrács. Egytraktusos, szoba - konyha - szoba - kamra -kamra - istálló beosztású. Udvarában még két nyeregtetős melléképület áll. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken fésűs, utcavonalas beépítéssel épült egysoros, hagyományos beosztású, alápincézetlen épület. Tetőzete cseréppel fedett alul csonkakontyolt nyeregtető, deszkaoromzattal, az oromzatban 2 ablak nyílik. Utcai homlokzata 2 ablaktengelyes. Udvari homlokzata 10 tengelyes, melyből a balról számított 3.,6.,9. és 10. ajtó. Nyílászárói eredeti 6 szemes ablakok. Homloktornáca felül rácsozott, alul fűrészelt díszítésű fa mellvéddel ellátott. Az első helyiség alápincézett, bejárata az oldaltornác alapozásából nyílik. A telek végén fészer, a hosszabbik telekhatáron, az utcához közel ólak és kemence található.

Pusztuló, a tető többé-kevésbé ép, ablakok betörve. Lakatlan, eladó.

kultúrház (2.129 km)