Megújulásunk támogatója:  

Kubinyi-Prónay-kastély

azonosító:
6790
törzsszám:
10344
szélesség (lat):
N 48° 6,354'
hosszúság (lon):
E 19° 40,853'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
192
település KSH kódja:
12520
földhivatal:
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
állapot:
Kifogástalan
rövid leírás:
Emelkedőn, szabadon álló, téglalap alaprajzú, kontytetős épület, a D-i sarkához kapcsolódó félnyereg-tetős toldalékkal. Kétszintes, a terep adottságaiból adódóan az alsó szint félig a földben. Három, egymástól független, külön bejáratú pincéje van. DNy-i és ÉNy-i homlokzatai tornácosak, faoszlopokkal, fűrészelt deszkamellvéddel. Az ÉNy-i homlokzat előtt lépcsőépítmény, pihenője fölött kiugró, lekontyolt tetőrésszel. Kéttraktusos, boltozott és gerendamennyezetes helyiségekkel. Egy gerendán felirat, évszámmal: 1805. Építtette a 18. század második felében a Prónay család, később a Kubinyi család birtokolta.
külső leírás:
Lejtős terepen szabadon álló épület. Pince- és földszintes, pinceszintje félig a földbe süllyesztve; a földszint két oldalán faoszlopok tartotta, faragott famellvédes tornáccal. Főhomlokzata előtt két irányból megy fel a lépcső a bejárathoz, ennek tengelyében, a lépcsőpihenő fölött előreugró tetőrész. Kontytető, cserépfedés.
A földszint mindegyik nyílása keretletlen, szegmentíves záródású. Főhomlokzatán két, délnyugati oldalhomlokzatán egy pinceajtó nyílik.
Földszinti nyílásai állótéglány alakúak, az ablakok kifelé-befelé nyílóak, beeresztett ráccsal, faragott fakerettel.
A hátsó homlokzaton egy /vagy két? / szegmentíves záródású ablak. Főhomlokzata 6, oldalhomlokzatai 3, hátsó homlokzata 3 /vagy 4 / tengelyes. Déli sarkához félnyeregtetős toldalék épült.

állapot leírása:
Helytörténeti kiállítóterem, önkormányzat, posta, orvosi rendelő.

Állapotjelentések

2014.01.18 11:10 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 6,357' E 19° 40,855' - pont: 53

Egy szépen rendben tartott épület és a környezet is kulturált, rendezett. Főleg az épület hátsó részén felvizesedés figyelhető meg. A melléképület fala is egy kicsit nedvesedik.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (2.586 km)
Fakereszt (3.202 km)
Fakereszt (3.647 km)
falumúzeum (3.763 km)
templom (3.832 km)