Megújulásunk támogatója:  

Laszkári-kúria

azonosító:
6782
törzsszám:
5807
szélesség (lat):
N 47° 55,671'
hosszúság (lon):
E 19° 15,299'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
972/1, 972/2, 956/7
település KSH kódja:
12195
földhivatal:
Rétság Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Egykori parkjának megmaradt részén, szabadon álló épületegyüttes: kúria és a rá merőlegesen különálló két oldalsó melléképület. A kúria téglalap alaprajzú, földszintes épület kontytetővel. ÉK-i homlokzata előtt dór oszlopos portikusz, címerrel díszített timpanonnal, DNy-i homlokzatán kis kiülésű középrizalit. Kéttraktusos, dongaboltozatos oldalfolyosóval. A helyiségek nagyobbrészt teknő, illetve csehsüveg boltozattal fedettek. A melléképületek téglalap alaprajzúak, földszintesek, nyeregtetősek. Épült a 19. század elején, 1888-ban leégett s a század végén átépítették. Ekkor került a Laszkári család tulajdonába.
külső leírás:
Település középpontjában, kertben, szabadon álló egy fő- és 2 melléképületből álló, barokk/klaszicista együttes.
Főépület:
Település középpontjában, az úttal párhuzamosan, de az utca vonalától beljebb, szabadon álló, földszintes cseréppel fedett kontyolt nyeregtetős barokk/klaszicista kúria.
FŐHOMLOKZATA JELENLEG 8 TENGELYES, TELJESEN SZABÁLYTALAN A SOK ÁTALAKÍTÁS MIATT. Eredetileg 7 tengelyes lehetett, s a középső 3 tengely előtt állt 4 dór oszlop tartotta, tympanonnal záródó portikusz, benne címer, ma csak nyomai. Jelenleg délkeletről az 1. Tengelyben még az eredeti méretű, osztott téglalap alakú ablak, majd a második tengelyben lévő ablakot félig befalazták és közvetlenül mellé egy kétszárnyú ajtót vágtak.. A portikusz alatt eredetileg a + b + a tengelyek következtek, vagyis 2 téglalap osztott ablak között egy téglalap alakú kétszárnyú bejárat. Jelenleg délkeletről az ablak helyére egyszányú ajtó került, középen megvan a kapu és mellette az ablak. A homlokzat északnyugati végén, a két tengelyben megvan a két téglalap alakú osztott ablak.A portikuszban lévő nyílások körül vakolt szalagkeret látható, felettük egyenes tagolt szemöldök. Ugyanitt, a portikusz, dór oszlopaival párhuzamosan a tengelyek között a falon négy féloszlop. A homlokzat egyébként teljesen dísztelen, főpárkány és lábazat csak nyomokban. Északnyugati rövidebb homlokzaton eredetileg 3 tengely, minden tengelyben téglalap alakú osztott ablak. Az utóbbi időszakban délkeletről az 1-2 tengely közé egyszárnyú, téglalap alakú ajtót vágtak. Egyébként a homlokzat teljesen dísztelen , régi főpárkány csak nyomokban.
Egykori kerti homlokzat 9 tengelyes, mindegyik tengelyben téglalap alakú osztott ablak. A középső 3 tengely rizalitban . A homlokzat sarkai, ill. a rizalit sarkai hornyoltak. Eredetileg a rizalitban lévő nyílások ajtók lehettek, utólagos elfalazás nyomai. Északnyugatról az 1-2. Tengely között váltás, de kora nem megállapítható.
Délkeleti rövidebb homlokzaton megmaradt a három tengely, 3 téglalap alakú osztott ablak. Mindegyik homlokzaton lábazat és főpárkány nyomokban.
Északi melléképület:
Az utca vonalában, arra merőlegesen, szabadon álló, téglalap alakú alaprajzú, földszintes, cseréppel fedett nyeregtetős épület. Az egykori istálló lehetett, mivel északnyugati hosszú homlokzatán még látszanak az egykori kisebb, szegmensíves záródású, mára elfalazott ablakok. A befalazott ablakok helyett 5 db. újabb, kétszárnyú téglalap alakú ablakot építettek be, mivel a melléképületet szükséglakásokként használják. A homlokzat dny.i végénél két újabb támpillér. Az utcára néző két rövidebb homlokzat nyílás nélküli, a főépületre néző rövidebb homlokzaton 1 téglalap alakú ablak. A dk- i hosszú homlokzata 12 tengelyes: a-b-a-b-a-b-b-b-a-a-a-b. Régi és újabb nyílások vegyesen. Homlokzat előtt végigfutó fa oszlopokon nyugvó tornác.
Déli melléképület:
Az utca vonalában, arra merőlegesen, szabadon álló, téglalap alakú alaprajzú, földszintes, cseréppel fedett, nyeregtetős melléképület. Az utcára néző rövidebb homlokzatán egy kisebb, téglalap alakú ablak. DK-i hosszú homlokzata a szükséglakásoknak teljesen megfelelően, teljesen átalakítva, zömében téglalap alakú 3 szárnyú ablakokkal. ÉNY-i hosszú homlokzatán 11 tengely teljesen új nyílászárókkal, mivel az eredetileg itt is meglévő, fa oszlopokon álló tornácot falazták el és az ú homlokzatba tették a nyílászárókat. Csak a homlokzat főépület felőli végén maradt meg egy tengelyben a tornác.
Északi melléképület mögött az egykori pince lejárata
állapot leírása:
A főépület használaton kívül, üresen áll. A melléképületekben szükséglakások.

Állapotjelentések

2015.01.11 12:29 klo állapot: 2 - pont: 38

Erőteljesen pusztul, égésnyom is van a homlokzaton. A kerítése méltatlan, viszont valamilyen használata lehet a teleknek, mert nem nőtte még be a gaz. A mellette álló egykori gazdasági épületek is rossz állapotban vannak.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Prónay-kastély (0.076 km)
Magtár (1.237 km)
Lakóépület (4.170 km)
Lakóépület (4.185 km)
Lakóépület (4.283 km)