Megújulásunk támogatója:  

Kálvária, kápolnával és harangtorony

titulus:
Szent Anna
azonosító:
6729
törzsszám:
5789
szélesség (lat):
N 47° 50,958'
hosszúság (lon):
E 19° 17,847'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
kápolna
eredeti típus:
r.k. kápolna
eredeti altípus:
kálváriakápolna
megye:
Nógrád
helység:
cím:
helyrajzi szám:
412
település KSH kódja:
9797
földhivatal:
Rétság Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
A temetőben szabadon álló kálvária és a tőle D-re harangtorony. A kálvária kör alaprajzú építmény, alul kápolnával. A tetején, kőmellvédes teraszon elhelyezett Kálvária-szoborcsoport: fából készült feszület, rajta festett korpusz, pléhlemezből, előtte Mária és Szent János evangélista kőszobra (Dunaiszky Lőrinc ?). A teraszra kétoldalt kőmellvédes lépcsők vezetnek. A lépcsőpihenő alatt a kápolna aedikulás bejárata, íves timpanonjában felirattal: 1826. A kápolnában íves oltárasztal és padok. Építtette Szirmay Apollónia 1826-ban. A harangtorony négyzetes alaprajzú, kétszintes épület, sátortején kereszttel.
külső leírás:
Szabadonálló, kör alaprajzú épület. Belsejében Szent Anna-kápolna, melynek szegmensíves záródású ajtónyílását két, oszlopszékről emelkedő toszkán oszlop fogja közre; fölöttük íves timpanon, benne felirat: " JÖJJETEK HOZZÁM MINNYÁJAN / AKIK MUNKÁLKOTTOK ÉS TERHELVE VAGYTOK / ÉS ÉN MEG NYUGOTLAK TITEKET / ANNO 1826". Kétoldalt félkörablakok. Az épület terasznak kiképzett tetejére kétoldalt lépcsők visznek fel, a lépcsők és a terasz is kőmellvédes: zömök pillérek közötti mellvédszakaszok, kiemelkedő tükrökkel díszítve. A teraszon Mária és Szent János evangélista kőszobra. A feszület fából, rajta pléhlemezből kivágott, festet korpusz.

A harangtorony szabadon álló, négyzetes alaprajzú, kétszintes épület, törtvonalú gúlatetővel, palafedéssel, tetején vaskereszt. Lábazat és egyrészes párkány fut rajta körbe, a falmezők szintenként vakolatkeretben, a nyílások ugyancsak vakolatkeretesek. Az alsó szint oldalain különböző nyílások: az egyiken szegmensíves záródású ajtó, az ezzel átellenesen fekvő ovális alakú ablak. A felső szint mindegyik oldalát félköríves záródású, záróköves ablak töri át.

Állapotjelentések

2009.11.09 11:25 eperdzsem állapot: 5 - koordináta: N 47° 50,959' E 19° 17,847' - pont: 7

Változatlanul kiváló állapot.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.