Zahorszky-Prónay-kúria

Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település DK-i szélén, dombon, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes ház, manzárdtetővel, utólagos tetőtér beépítéssel. Ny-i homlokzata közepén néhány lépcsőfokkal megemelt, félköríves árkádokkal megnyitott, kontytetős kocsiáthajtóval. Bejárata kőkeretének zárókövében évszám: 1796. Kéttraktusos, a földszinti helyiségek, a síkmennyezetes közlekedő kivételével, csehsüveg boltozatúak. A Zahorszky család építtette 1796-ban, 1830 körül a Prónay család átalakíttatta.
külső leírás:
A település délkeleti végén nagy telken szabadon álló, téglány alaprajzú, kétmenetes , cseréppel fedett barokk mandzardtetős épület, főhomlokzata előtt klasszicista portikusszal. Főhoimlokzata 9 tengelyes , melyből az első négy egyszerű szalagkeretes, hatszemes egyenes záródású ablak. Az 5. és a 6. nyílás a portikusszban található, az 5. egy copf kőkeretes, záróköves, szemöldökgyámos,törtíves lezárású ajtó, a 6. pedig egy az előzőekben ismertetetteknek megfelelő ablak.A portikusz jobb oldalán lévő további 3 ablak szintén az előzőekkel megegyező. Az oldalt is nyitott portikusz három erős, négyzetes alaprajzú oszlopon és két faoszlopon nyugszik. Az oszlopok között félköríves áthidalás figyelhető meg. A többi homlokzat ablakai szintén az előzőekkel megegyezőek. A falazat sárgára festett, a nyílások szalagkeretelése fehér.

Az épület állapota változatlan, a kert karbantartott.

Kutasi kereszt (1.646 km)