Jézus mennybemenetele
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, temetőben, szabadon álló, egyhajós templom, É-i homlokzata elé enyhe rizalittal kilépő középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, szegmentíves záródású szentéllyel, melynek K-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. Kapuja az É-i homlokzat közepén, zárókövén évszám: 1776, baloldalt vakajtó, jobboldalt a karzatfeljárat. Az ajtók fölött félköríves záródású szoborfülkék, bennük barokk angyalszobrok. A belső csehsüveg boltozatos, a hajó bejárati oldalán karzat, a sekrestye tükörboltozatos. Berendezés: 18-19. század; falra festett főoltárkép, 1949 (Heincz Frigyes) - átfestve. Mária Terézia költségén, gróf Batthyány József esztergomi érsek védnöksége alatt épült 1776-ban, miután a falu régi templomát 1775-ben lebontották. 1814-ben, villámcsapás okozta rongálódás után, helyreállították, mai tornya ebből az időből való.
külső leírás:
A falu közepén, domb tetején, szabadonálló barokk római katolikus plébániatemplom. Nyugati homlokzata elé enyhén kiugró toronnyal, téglalap alakú hajóval, és enyhén ívelt négyzetes szentéllyel. Szentély északi oldalán sekrestye.
Nyugati homlokzat közepén kosáríves, kétszárnyú kapu, vállköves, záróköves szalagkerettel, két oldalán 1-1 szalagkeretes, téglalap alakú bejárattal, az északi csak vakajtó, a déli egyszárnyú. Emeleti részen középen szegmensíves ablak, kétoldalt 1-1 félköríves záródású szoborfülke 1-1 ülő alakkal. Középső kapu és felette az ablak enyhe mélyedésű faltükörben. Egyenes oromzat, tagolt főpárkány. Torony első emeletén hegedűablak, majd félköríves harangablakok mind a négy oldalon. Órapárkány, törtvonalú gúlasisak. A homlokzatot enyhe kiülésű falpillérek tagolják 3 részre. 4 lépcsőfok vezet a bejárathoz.
Falsávokkal tagolt északi és déli oldal, mind a két oldalon 3-3 szegmensíves ablak, a karzat részén vakablak. Szentélyt délről egy a hajóablakokkal azonos méretű szegmensíves és északról a sekrestye felett egy kisebb méretű szegmensíves ablak világítja meg. Tornyon bádog, a hajó nyeregtetején pala fedés.

Jó állapotú templom, belül is rendben.

Drégely-vára (4.784 km)