Kálvária

Plasztika
szobor
Plasztika
szobor
Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A kápolnától (trsz.: 2427) DNy-ra, kör alaprajzú körítőfallal kerített területen álló Kálvária-szoborcsoport. Hasáb alakú, köríves párkánnyal lezárt talapzaton álló kereszt töredékes korpusszal, a kereszt tövében Mária Magdolna, kétoldalt Szűz Mária és Keresztelő Szent János töredékes alakjai. A szoborcsoport két oldalán, sziklát imitáló talapzaton a két lator keresztje, töredékes szoborral. Készült 1770 körül (Schweiger Antal). 1916-ban megújítva (Fülöp Elemér). A 20. században többször felújítva, legutóbb 1996-2001 között.
külső leírás:
A kápolnától kissé délnyugatra elhelyezkedő, kör alaprajzú, kőből és téglából vegyesen rakott alépítmény déli részén elhelyezett szoborcsoport. A plasztikai részek amorf kőhalmaz-posztamensekből nőnek ki. Középen architektonikus tagozású aláfogással Krisztus keresztjének tövében gazdag redőzetű ruhában Mária Magdolna, Szűz Mária és Keresztelő Szt. János szobrai láthatók, mára sajnos fejüktől megfosztva. Szintén töredékes Krisztus korpusza, valamint a jobb oldali lator alakja. A latrok fatörzs jellegű keresztre feszítve láthatók, alakjuk szenvedélyesen torzított.

Közepes, változatlan állapot.

üzlet (0.161 km)