Kristály Szálló

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
szálloda
szálloda
Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcavonalon, szabadon álló saroképület, amely eredetileg négy szárnnyal zárt udvart körbefogó épületegyüttes volt. Ady Endre u.-i szárnya és az É-i szárny egyemeletes, másik két szárnya földszintes. Ady Endre u.-i szárnya földszintjének középtengelyében félköríves kapu, felette két oszlop által tartott kovácsoltvas korlátú erkély. Az Ady Endre u.-i szárny földszintje csehsüveg-, kereszt- és dongaboltozatú, a többi tér síkmennyezetes. Barokk eredetű, több periódusban átépített épület. Helyén a 18. század közepén épült Szarka fogadó állt, amelyet 1890-ben részben lebontottak és helyén egy év múlva megépült a jelenlegi épület: az akkori Esterházy Szálló. 2004-ben felújították, ekkor került elbontásra a hátsó telekhatáron állt, 19. századi gazdasági épület. Helyén új, emeletes szárny épült.
külső leírás:
Utcavonalas beépítésű, egyemeletes épület, a hozzá csatlakozó udvart határoló földszintes gazdasági szárnyakkal.
Homlokzatai sárgára, tagozatok fehérre festettek.
Ady Endre utcai főhomlokzata kilenc tengelyes. A félkörives záródású, eklektikus szárnyakkal ellátott kaputól jobbra és balra, szintén félkörives záródású árkádívekben helyezkednek el a földszint nyílásai a homlokzat két szélén egy-egy ajtóval, beljebb 3-3 ablakkal. A nyílások alatt a vörösmészkő oszlop tartja az erkélyt. Utóbbi eklektikus korlátja kovácsoltvasból készült. Az erkélyre ajtó vezet ki, a többi emeleti nyílástengely ablak. A nyílásokat zárókővel ellátott vakolt keret fogja körül, alul szintén vakolt könyöklővel. A tengelyeket két oldalról vízszintesen fugázott vakolatsávok határolják el egymástól, melyek az osztópárkányig futnak le. A sávok és az ablakok közét klinker téglával burkolták. A földszint vakolatból kialakított kváderezéssel díszített.
A homlokzat osztópárkánya egyszerű, főpárkánya gazdagon tagolt.
A meredek nyeregtető középtengelyében és az ettől jobbra és balra számított második tengelyekben gazdagon tagozott orom-felépítmény található, benne félkörives záródású, vakolt keretelésű padlásablakokkal. Az oromzatokat a vakolt díszítéseket kivéve klinker tégla borítja.
A bal oldali oldalhomlokzaton a főszárny egy nyílástengelyes. A földszinten balra egy ablak, az emeleten tőle jobbra egy téglányalakú ablak látható, mindkettő fehér vakolatkeretezésben.
A főszárnyhoz csatlakozó egyemeletes oldalszárny középső tengelye rizalitként kiugrik, majd kétoldalt, 2-2 nyílástengellyel lépcsőzik vissza a homlokzat síkjához. A kétlépcsős középrizalit két oldalán 4-4 nyílástengely látható, ezek téglány alakúak, sima vakolatkeretezésben. A szárny bal oldalán oldalbejáratot helyeztek el.
A Szabadság tér felé eső keleti homlokzat földszintes. A homlokzat bal oldalán egy két ablaktengelyes rész található, eklektikus fa ablakkeretezéssel, melyhez hozzáépítettek egy tizenhárom tengelyes új szárnyat.
Az épület déli homlokzatán találkoznak az emeletes és a földszintes szárnyak. Az emeletes főszárny négy nyílástengelyes, melyből a földszinti 3. Egy vörösmészkő keretezésű, félköríves záródású pinceajtó. A homlokzat ezen szakaszának architektúrája a főhomlokzatét ismétli.
Az emeletes szakaszhoz földszintes mellékszárny csatlakozik. Ebben előbb 8 ablaktengely, majd egy félköríves kapu, majd újabb 4 ablaktengely követi egymást. Az ablakok körül eklektikus fa keretelés látható.
Az udvari homlokzatok teljesen összeszabdaltak. Az emeleti ablakok keretelése megegyezik a főhomlokzat emeleti ablakaival, a mellékszárnyak földszinti ablakai körül a keretelés festéssel jelzett.

Az ország legrégebbi működő szállodája a Kristály. Az eredeti épület, a Szarka fogadó, földszintes volt. A fogadóra az emelet 1766–1769 között Fellner Jakab tervei alapján építették. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején 1849. május 2-án és 3-án a főhadiszállás volt a Szarka-fogadóban.

Az épületben, a 19. század második felében vendégfogadó és kávéház működött. A mai eklektikus formáját az 1891-ben történt átalakítása során nyerte el, ekkor egy emeletet is építetek rá. A szálló nagytermében, 1912-ben a tatai és tóvárosi Nemzeti Munkáspárt tartotta újjáalakuló nagygyűlését. 1930-as években a Tata-Tóvárosra látogató színtársulatok évente több alkalommal mutatták be a színműveket, operetteket. 1945-ben nevét Szabadság Szállóra változtatták.

A nagy rekonstrukció után ma Kristály szálloda néven fogadja a vendégeket. A folyamatos átalakításoknak és fejlesztéseknek köszönhetően a szálloda új szárnya, az Erzsébet szárny 2005-ben készült el. 2008-ban az akkor 270 éves tetőszerkezetet rekonstruálták.

Miklós-malom (0.095 km)
Középület (0.119 km)