Megújulásunk támogatója:  

Lakóház (Tájház)

azonosító:
6267
törzsszám:
10846
szélesség (lat):
N 47° 43,613'
hosszúság (lon):
E 18° 50,533'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
kulturális és szórakoztató épület
jelenlegi típus:
múzeum
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
92
település KSH kódja:
25131
földhivatal:
Esztergom Körzeti Földhivatal
állapot:
Kifogástalan
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, előkertes, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. Udvari homlokzata előtt oszlopos tornác. Szoba - konyha - szoba elrendezésű. Gerendafödémes helyiségek. Épült a 20. század elején. A romos épületet 2001-ben állították helyre. Népi műemlék.
külső leírás:
Pilisszentlélek végfalu átmenő főutcáján áll, fésűs beépítés egyik épületeként, telekhatárra (oldalt) helyezve. Telke szokatlanul kicsi. Szoba - konyha - kamra - istálló sorakoznak egy traktusban, a lakóhelyiségek előtt kerek oszlopos, kockafejezetes tornác húzódik. Az istálló után toldalékként illemhely épült.
Utcai véghomlokzatát lesarkított vakolatsávok keretezik, az oromfalat is. Két T osztatú ablakát szecesszióra emlékeztető vakolatkeret szegélyezi. A külső ablakrács újkeletű, eredetileg nem volt. Két álló téglány alakú padlásablaka körül is vakolatkeret, meglehetősen komplikált motívum. A kerti homlokzat dísztelen. Ajtók, ablakok részben eredetiek, felújítva, részben azok mintájára készült, az eredeti vasalás felhasználásával.
60 cm magas kőlábazat. Vályogfal mindenhol egységesen, a harántfalak is. A homlokzatok két színnel vannak meszelve. Nyeregtető, kontyolt cserépfedés, bádog padlásablakok a tetősíkban.
állapot leírása:
Falumúzeum.

Állapotjelentések

2017.07.26 11:47 fehér állapot: 5 - pont: 24

Igen jó állapotban van a tájház, gondnokasszonya sajátjaként takarítgatja, tisztogatja, rendezgeti a kertjét, és nagy örömmel kalauzolja az igazán érdeklődő látogatót.
A gyűjtemény hallatlanul gazdag, akár háromszor ennyi helyen is be lehetne mutatni, sőt, az volna legcélszerűbb. Az életmód és a helyi mesterségek bemutatásán túl itt őrzik a régi egyházi és iskolai gyűjteményt is. Mint a falvak általában, Pilisszentlélek is önellátó volt, ezért van a mesterségek anyagában itt ez a sokrétűség.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kolostorrom (2.928 km)
Feszület (3.546 km)
Menedékház (4.287 km)
Lakóépület (5.523 km)