Frey-ház

polgárház
városi polgárház
polgárház
városi polgárház
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület, részben újabb tetőtér beépítéssel. Négytengelyes homlokzata É-i tengelyében kőkeretes, kosáríves záródású kapu. Az udvari szárny földszintjén beüvegezett, kosáríves tornác. Emeleten beüvegezett, vízszintes záradékú tornác. Kapualja síkmennyezetes. Építtette Schwarz József 1827-ben. 1870-től a Frey család tulajdonában volt. A 19-20. században többször átalakították. 1987-1988-ban külső-belső felújítás.
Zártsorú beépítésű, egyemeletes, L alakú lakóház.
Utcai homlokzata sima vakolt, meszelt, négy tengelyes. A földszint jobb szélső tengelyében kőkeretes, kosáríves záródású, záróköves, kerékvetős kapu. A magas lábazat és a kapu is süttői vörös mészkőből. Három szalagkeretes, "záróköves", könyöklőpárkányos ablak. Az egyszerű osztópárkány felett négy szalagkeretes, mellvédes, könyöklő- és szemöldökpárkányos ablak. Háromrészes főpárkány, hódfarkú cseréppel fedett nyeregtető, tetőablakokkal.
Sima vakolt, meszelt udvari homlokzatok, amelyek valósz. 20. sz.-i átalakítás nyomait mutatják. Az utcai szárny udvari homlokzata a földszinten két tengelyes, az emelet rizalitszerűen kiugrik a homlokzat síkjából, rajta egy kosáríves záródású ablak. Beépített tetőtér, újabb tetőtéri ablakokkal. Az udvari szárnyból lakások ill. a pince nyílik, amelybe egyeneszáródású, kőkeretes vasajtó vezet. Az épületszárny végéből nyíló lépcsőház vezet az emeleti beüvegezett folyosóra, ahonnan a lakások nyílnak.

2012.03.15 12:12 Bamby állapot: 4 - pont: 4

Szép épület, általános állapota jónak mondható, viszont jelentős vakolathibái vannak ezért adtam hármas osztályzatot.

Podzzi-ház (0.043 km)
Gróh-ház (0.051 km)