Megújulásunk támogatója:  

Kerektemplom

titulus:
Szent Anna
azonosító:
6229
törzsszám:
2327
szélesség (lat):
N 47° 47,082'
hosszúság (lon):
E 18° 44,389'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
r.k. templom
jelenlegi altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
17611
település KSH kódja:
25131
földhivatal:
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, kör alaprajzú, lanternás kupolával fedett templom. Bejárati oldala előtt, téglalap alaprajzú előcsarnok, párkánya felett, kétoldalt egy-egy köralaprajzú, kupolával fedett tornyocska emelkedik. Az előcsarnok előtt dór oszlopos, timpanonos portikusz, Rudnay Sándor érsek címerével. A portikuszhoz lépcsősor vezet. A lépcsősor alján két nagyméretű, keresztet tartó angyalszobor (Herczog György). A templom hátsó, É-i oldalhoz csatlakozik a téglalap alaprajzú, timpanonos, nyeregtetős sekrestye. Falképek: 1901 (ifj. Storno Ferenc). Berendezés: főoltárkép: 1829 (Hesz Mihály); szószék: 1860-as évek; kupoladob domborművei: 1831, 1836 (Schroth András). Orgona: 1886 (Rieger Ottó). Korábbi kápolna helyén építtette Rudnay Sándor érsek, 1828 és 1837 között (építész: Packh János). 1900-ban restaurálták (külső: Czigler Győző, belső: ifj. Storno Ferenc). 1950-ben helyreállítva. A templom mellett: Szent Vendel-szobor (trsz.: 2367). A templom előtt: annak középtengelyében, talapzaton kereszt, rajta korpusz.
külső leírás:
A tér uralkodó eleme a tér hosszanti tengelyét követve északkelet-délnyugati tájolású klasszicista templom. A római Pantheon magyar másaként emlegetik, a hasonlóság valóban fennáll. A főhomlokzati oldalon a kör alaprajzú templomtesthez egy jelentős rizalit tapad, ahhoz pedig egy előcsarnok. Ezt a portikuszt 6 dór oszlop tartja, és timpanon zárja, benne Rudnay címerével. Ezt a nyitott teret 3 ovális kupola fedi. A rizalit falát 4 falpillér tagolja. Tengelyében vörösmárvány keretezésű klasszicista fakapu eredeti réz szerelvényekkel. Mellette kétoldalt félköríves falfülkék, 1-1 kisebb, kőkeretes ajtóval. A portikusz lépcsői előtt kétoldalt 1-1 nagyméretű, keresztet tartó, kő angyalszobor. A rizalit szélén 1-1 kis, kör alaprajzú, kupolás torony igyekszik a főtömeghez átmenetet alkotni - kevés sikerrel. A főtömeg homlokzata 3 szintre tagozódik. Az alsó szint tömör fal, sovány kis kordonpárkánnyal. E szinthez csatlakozik hátul a sekrestye, falát 4 furcsa fejezetű falpillér tagolja, timpanon fedi. Kőkeretben bejárati kapu. A második szint félkörös ablakai a kordonpárkányra ülnek. Ezt a szintet egy erőteljesebb párkány zárja, a rizaliton is folytatódik. A harmadik szint egy magas, lépcsőzetes kőlábazatra ül, és kissé visszalép. Itt magas, félkörös záródású, ablak-fülke váltakozású nyílássor fut körbe. Fogsoros főpárkány után következik a fémfedésű kupola, tetején nagy méretű lanterna, azon kereszt. A lanterna körüljárható, és mellvédrács védi. Azelőtt a főpárkányon és a lanternán is lépcsőzetes kőkoszorú futott körbe, a kupola körüljárható volt. A két kis tornyot pedig bábos mellvéd kötötte össze.

Állapotjelentések

2015.11.18 10:13 carmin állapot: 4 - pont: 8

Valami elkezdődött. A templom alsó harmadán látszik javítás, ezt a részt le is festették, de a felső két harmaddal mi lesz? A vakolat potyog. Az elején a timpanon része is szép, de az oszlopok siralmas állapota elrontja a látványt.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.102 km)
Lakóépület (0.105 km)
Lakóépület (0.114 km)
Lakóépület (0.115 km)
Lakóépület (0.119 km)
Lakóépület (0.145 km)
Lakóépület (0.160 km)
Lakóépület (0.165 km)
Lakóépület (0.165 km)