Belvárosi r. k. plébániatemplom

Péter és Pál apostolok
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, félköríves szentélyzáródású, homlokzati tornyos templom. A szentély É-i és D-i oldalához, a hajó oldalhomlokzati síkjával megegyező, kétszintes sekrestye és oratórium csatlakozik, melyeket a szentély felett kontyolt nyeregtető egy tömeggé kapcsol össze. A Deák Ferenc u.-i főhomlokzat enyhén kiülő középrizalitjában főkapu, felette oszlopok által alátámasztott erkély. A főhomlokzat mindkét oldalához zárt kerítésfal csatlakozik. Csehsüveg boltozatú hajó és szentély, a szentély apsziszáródásában félkupola, a hajó bejárati oldalán falazott karzat. Falképek: szentély (töredékes): 1778-1779 (Jelinek Ferenc); hajó (töredékes): 1937 (Takács József). Berendezés: főoltár: 1900 (Kiss György), főoltárkép: 1896 (Vaszary János); padok: 1762; szószék: 1771 (Bebó Károly); négy mellékoltár: 1767-1779 között (Oracsek Ignác), részben átalakítva 1883-ban. Orgonaszekrény: 1789 (Mayer Jakab), orgona: 1906 (Wegensteinorgonagyár). 1294-ben már állt itt templom, melyet 1695-1699 között újjáépítettek. 1743-ban kezdtek, az újabb, nagyobb templom építéséhez. A régi templom elé új tornyot és homlokzatot építettek (Schaden András építőmester). 1756-ban lebontották mind a régi épületet, mind az újonnan készített tornyot és homlokzatot, majd 1755-1762 között új templomot építettek a korábbi épület felhasználásával (építész: Oracsek Ignác). A historizáló toronysisak 1890-ben épült (építész: Prokopp János). A templombelsőt 1883-ban restaurálták (Feichtinger Ferenc templomfestő), ekkor takarták el Jelinek Ferencnek a szentélyben található falképeit is, melyeket az 1938-as újabb restauráláskor részben ismét láthatóvá tettek. Berendezését többször cserélték. 1981-ben a toronysisakot helyreállították. 1989-ben eltávolították az 1937-ben készült ornamentális festést. A templom oldalában: Szent Rozália-dombormű, a Széchenyi téren 1723-ban felállított és 1900-ban elbontott Szentháromság-szoborról került ide (Rieder András). A templomkert kőfalának sarkán, szoborfülkében: Nepomuki Szent János-szobor, 1723.
külső leírás:
A Deák Ferenc és a IV. Béla király utca sarkán áll, bejáratával a Pór Antal térre néz. Magyarország egyik legjelentősebb barokk temploma, bár külseje kemény, egyenes vonalú, száraz. A főhomlokzatból középen előreugró toronyaljat ikerlizénák szegélyezik, melyek egy alsó kordonpárkányra ülnek. Íves záródású, kő kapukerete előtt díszes, kő kapuépítmény: 1-1 toszkán oszlopra ülő, előredomborodó architráv, azon kő erkély fonatos kőkorláttal. Benne gazdagon faragott, rokokó, tölgyfa kapu. Az erkély mögött 2 szint magas kórusablak szögletes vonalú, nagy szemöldökkel. A kapumotívum a templomkülső leglátványosabb része. Tőle jobbra és balra lizénákkal 2 részre osztott falfelület, a külső osztásban 3-3 ablak egymás fölött, függőleges ablaksort képez az összekapcsolódó parapet és szemöldökdíszek révén. A hajó szintjét erőteljes, körülfutó főpárkány zárja. Rajta attikafal, benne 3 kis ablak, szélei enyhe íves vonallal zárják a padlásteret. Ráül a 2 emeletes torony, alsó szintjén ovális ablak, a széleken erőteljes voluták angyalszobrokkal. Az övpárkány fölött a felső emelet következik lizénás keretben nyílo, íves záródású, zsalus harangablakokkal. A torony sarkait itt pilaszterek támogatják. Órapárkány zárja az építményt, benne órák. Vörösréz sisak fedi, széles párnatagon lanterna, majd lesarkított gúla, csúcsán kereszt. Historizáló, 1884.
Az oldalhomlokzatokat faltükrök tagolják, benne két ablak egymás fölött, a fölső vak. A hajón oldalanként 2-2 nagy, szegmensíves záródású ablak gazdag, barokk keretben. A szentélyen 1-1, szintén nagy, szegmensíves ablak ugyanolyan keretben, mint a hajón. A sekrestye 3 szintes és 3 tengelyes. Általában az alsó szint ablakai kő keretben és apácaráccsal, a fölső szinteken könyöklők. A sekrestyébe kő keretezésű, vaslemez borítású ajtó vezet, míg a kriptába kőkeretben jelenkori deszkaajtó vezet. A hajó déli falán női szent megviselt, kő domborműve. Mellette kőtábla nehezen olvasható, latin felirattal. A bejárat mellett, a homlokzati falon tábla mutatja az 1838. évi árvíz szintmagasságát.
A templomkertet mindkét utca vonalán falazott kerítés övezi, mely részben a hajdani temető kerítése volt. Több helyen kapu nyílik rajta, az utcasarkon pedig falfülkében Nepomuki Szent János kőszobra, melyet 1723-ban állítottak, 1998-ban pedig restauráltak. A templom mellett, a fal előtt kereszt áll 1884-ből, az 1854. és 1882. évi missziók emlékére.

Állapota teljesen jó, környezete rendezett.

Eggenhoffer-ház (0.043 km)