Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. Utcai homlokzatának D-i végén, kőkeretes, szemöldökgyámos bejárati kapu. Udvari homlokzatai előtt dór jellegű oszlopokkal alátámasztott tornác. Síkmennyezetes belső terek, részben 19. század végi, 20. század eleji nyílászárók. Épült a 18. század végén. A telket hátul kőfal zárja le, ebben két boltozott pince, az É-i valószínűleg középkori eredetű. Az udvarban: újabb földszintes melléképület.
külső leírás:
Zártsorú beépítésű, L-alaprajzú, földszintes épület. Az épület telek utcai és bal oldalán helyezkedik el, bal oldalon az épület szélességében hozzátoldott alacsonyabb félnyeregtetős épületrész, mögötte az udvarban kis különálló épület. A telket hátul épített kőfal zárja, ebben két pincelejáró és egy kisebb helyiség.
Batthyány utcára néző főhomlokzat öttengelyes, jobb szélső tengelyben kapu. Egyenes záródású gyámköves, toszkán pilaszteres, bevésett díszű kapukeret, kiugró kerékvető. Régi fakapu és zár. Tagolatlan lábazat. Ablakok mellett és között (balról jobbra) 1-1-2-2-1 darab alul összekötött páros pilaszter, fejezetként 1-1 tekercsdíszből kiívelő kannelúrázott konzollal. Egyenes záródású ablakok mélyített faltükörben, kétoldalt és felül keskeny, tagozott kerettel. Tagozott koronázópárkány; párkány alatt a pilaszterek alatti falsíkban egymásba fonódó karikákból álló díszítősáv. Ablakok felett, a díszítősávra hajló széles lapos kagylódísz.
Udvari homlokzaton az utcai szárny egyenes kapubejárója mellett tornác indul az épület homlokzata előtt L-alakban, bal szárnyon a tornác után alacsonyabb toldaléképület. Kapubejáró bal oldalán lépcső vezet a négyzetes terméskő lapokkal burkolt tornácra, utcai szárnyon három, bal szárnyon két tagozott toszkán lábazatú és fejezetű kőoszlop tartja a födémet. Síkmennyezet fedi a tornácot, egyszerű párkány az oszlopokon és a fal tetején. Utcai szárny homlokzatán két egyenes záródású ajtó és két régi, egyenes záródású, kőkeretes, vasajtós fűtőajtó. Tornác sarkában rézsűs falszakasz. Bal szárny homlokzatán három egyenes záródású ablak és egy ajtó; hozzátoldott félnyeregtetős épületrészen kis egyenes záródású ablak.
Telek hátfalán (balról jobbra) egyenes záródású, gyámköves kőkeretes pinceajtó (ajtó maradványaival), egyenes záródású ajtónyílás, egyenes záródású pinceajtó. Nyílások felett tégla konzolmaradványok, néhol boltindításra emlékeztető tagozatok. Épület kő tagozatai (kapu, fűtőnyílások keretei, tornác oszlopai) márványerezetű rózsaszínes mészkőből, ún. strázshegyi kőből készültek. Cserépfedésű nyeregtetős utcai és udvari szárny, udvari szárny hátsó részének alacsonyabb toldalékán félnyeregtető.

Szépen rendben tartott épület, állapota rendben.

Együttes (0.009 km)