Kis Orczy-kastély (Szenvedélybetegek Rehabilitációs Otthona)

Jász-Nagykun-Szolnok
Szolnok Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Parkban szabadon álló, tagolt tömegű, kétemeletes kastély. A három egymással párhuzamos, kis hajlású nyeregtetővel fedett keresztszárnyat alacsonyabb, lapos tetős, szintenként visszalépő, balusztrádos teraszú szárnyak kötik össze. A timpanonos középső keresztszárny K-i oldalán árkádos kocsiáthajtó. A Ny-i homlokzat végein árkádos pavilon fölött balusztrádos terasz. A földszinti folyosók dongaboltozatosak, a többi tér síkmennyezetes. Belső: a középrizalitban a földszinten faburkolatos terem kandallóval, az emeleten az egykori nagyterem (megosztva), háromkarú lépcső öntöttvas korláttal, színes üvegablakok. Építtette Orczy Andor. A kastélyparkban egykorú pince és új építésű melléképületek. Tájképi kert.
külső leírás:
Parkban, szabadonálló, tagolt tömegű, kétemeletes kastély. A három egymással párhuzamos, kis hajlású nyeregtetővel fedett épületszárnyat alacsonyabb, lapostetős, szintenként visszalépő, balusztrádos teraszú, épületrészek kötik össze. A timpanonos középső keresztszárny keleti oldalán árkádos kocsiáthajtó. A nyugati homlokzat mindkét végén árkádos pavilon fölött az első emelethez kapcsolódó balusztrádos terasz.
A parkban átalakított és újabb melléképületek.

Épületbelső, tartozékok:
Egytraktusos, oldalfolyosós alaprajz.
A pincében donga és keresztboltozatok.
Síkfödémes helyiségek, a földszinti folyosókon szegmensíves donga.
Részben eredeti nyílászárók.
Az oldalszárnyak keleti végén egy-egy három karú, lebegő kő lépcső kovácsoltvas korláttal.
A középrizalitban a földszinten ebédlő, keményfa nyílászárókkal, faburkolattal, kandallóval, a folyosón színes üveg ablakokkal.Fölötte az emeleten az egykori reprezentatív, nagy belmagasságú termeket két szintre osztották.

2011.11.16 08:41 guess.who állapot: 3 - egyéb

Még képek.