Borbély-kúria

Jász-Nagykun-Szolnok
Tiszafüred Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, földszintes, kontyolt nyeregtetős, részben alápincézett épület, K-i és D-i homlokzatán falazott mellvédes, oszlopos tornác (19. század közepe), részben beépítve. Az épület D-i végén cseh- és dongaboltozatos helyiségek. Belső tereiben részben megmaradtak az 1800 körüli ajtók. A 20. században iskolának használták, s erősen átalakították.
külső leírás:
Szabadon álló, földszintes, kontyolt nyeregtetős kúria. Keleti és déli homlokzatán falazott mellvédes, oszlopos tornác, részben beépítve.

Épületbelső:
Teljesen átalakított épületbelső és homlokzatok. Az épület egy része alatt dongaboltozatos pince. Az épület déli végén három donga, ill. fiókos dongaboltozatos helyiség. Néhány 1800 körüli ajtó. Az épület északi részében tornatermet alakítottak ki.

2010.10.24 13:33 guess.who állapot: 1 - koordináta: N 47° 30,786' E 20° 38,384' - pont: 12

Az előző állapotjelentés óta a kúria teljesen begazosodott, jórészt megközelíthetetlen - de ami nagyobb baj, hogy a főbejárat melletti vaskos oszlop ledőlt, a tető pedig jókora darabon beszakadt, így szinte biztos, hogy igen rövid idő alatt végképp az enyészeté lesz az épület...
Nagy kár érte, mert keresztboltozatos mennyezetei még mindig látványosak, viszonylag központi helye pedig szinte kiabál valami turisztikai célú hasznosításért.

A lepergő vakolat alatt több helyen befalazott ajtók boltívei, és egyéb teherelosztó boltívek is láthatóak egyébként.

Templomrom (0.178 km)
Lelkészlak (6.716 km)