Pusztatorony

Jász-Nagykun-Szolnok
Törökszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Település által körülvett temetőben, emelt helyen álló, négyzet alaprajzú, háromszintes, sátortetővel fedett torony, Ny-i homlokzatának sarkain átlós támpillérek. Ny-i és K-i homlokzatán csúcsíves, kőkeretes kapunyílás, a torony emeleti szintjein gótikus ablakok. A téglaépület nyíláskeretei, a támpillérek homloksíkja, a sarkok, az osztópárkányok, valamint a lábazati fedkővek, faragott kőből készültek. A torony egy 15. század végén épült templom Ny-i homlokzata előtt állt.
Jelleg:
Temetőben, emelt helyen álló, négyzet alaprajzú, három szintes torony, sátortetővel. Nyugati homlokzatának sarkain átlós támpillérek. Nyugati és keleti homlokzatán csúcsíves,kőkeretes kapunyílás. A téglaépület nyíláskeretei, a támpillérek homloksíkja, a sarkok, az osztópárkányok, valamint a lábazati fedkő faragott kőből készült. A toronytest jelenleg egyetlen, nyitott fedélszékes sátortetővel fedett teret foglal magába.

2009.07.09 11:21 Zerind állapot: 5 - pont: 5

Jó állapot (rom létéhez képest).

Halászház (5.442 km)
Vasútállomás (6.698 km)

Kapcsolódó Légből kapott képek

Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legkorábbról fennmaradt épített emléke az 1480 körül, gótikus stílusban emelt, már töredékes állapotban látható Pusztatorony vagy másnéven Csonka-torony.