De La Motte-kastély és parkja (Kastélyszálló, Oktatási Központ)

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
Szálló
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Domboldalon, parkban álló, megközelítőleg U alaprajzú, kontyolt nyeregtetővel fedett főhomlokzata felől kétszintes, hátsóhomlokzata felől egyszintes kastély. Egyemeletes főhomlokzatán hangsúlyos, timpanonos, manzárdtetővel koronázott középrizalit, valamint enyhe kiülésű oldalrizalitok. A főhomlokzat előtti díszudvart kétoldalt egykorú, földszintes, nyeregtetős, melléképületek határolják, az utca felől díszes kovácsoltvas kerítés, illetve kapu, a kapupilléreken egy-egy Almássy címert tartó unikornissal. A főépület belső terei boltozottak. Falképek: 1778-1779 (Johann Lucas Kracker, Joseph Zach), 1791 (Szikora György ?). Parkjában, nagyrész sziklába vágott, télikert (1810) és mellette kápolna. A kastélyt br. négyesi Szepessy Sámuel építtette (építész: Povolni János ?). 1782-ben Szepessy eladta gr. de la Motte Antalné született br. Vécsey Annának (korábban gr. Almásy Antalné). Az épület de la Motte 1800-ban bekövetkezett halála után az Almásy család tulajdonában maradt. 1958-1960 között felújították. A kastély körül tájképi kert.
külső leírás:
Domboldalon, parkban álló, váltószintes, megközelítőleg U alaprajzú, kontyolt nyeregtetővel fedett kastély. Egyemeletes főhomlokzatán hangsúlyos, timpanonos, manzárdtetővel koronázott középrizalit, valamint enyhe kiülésű oldalrizalitok.
A főhomlokzat előtti díszudvart kétoldalt egykorú, földszintes, nyeregtetős melléképületek határolják, az utca felől díszes kovácsoltvas kerítés, ill. kapu, a kapupilléreken egy-egy Almásy -címert tartó unikornissal.
Kertjében télikert, 1810.

A kastély állapota továbbra is kitűnő. A parkja rendezett.