Mária-szobor

Plasztika
szobor
Mária-szobor, barokk talapzaton, Hörger Antal, 1724. Szobor újrafaragva.
:
A tér közepén, szabadon álló barokk pestis-emlékoszlop, tetején a gyermek Jézust karján tartó Mária-szoborral.
Lesarkított négyzetes posztamensen áll a gazdagon tagozott, íves konzolokkal kísért talapzat; ezen emelkedik a szobor talapzatául szolgáló pillér, melynek oldalait alul akantuszleveles volutákban végződő lizénák kísérik, fönt gazdag fejezetben végződve. A pillér tetején, éggömbön áll Szűz Mária alakja, fején koronával, bal karján a gyermek Jézussal. A szobor hátát sugarakkal övezett Nap-motívum díszíti, fémből. A posztamenshez a keleti oldalán akantuszleveles konzolokkal díszített kőpad támaszkodik, fölötte márvány emléktábla.

2014.05.20 17:05 pszirmai állapot: 4 - pont: 3

A környéket szépen rendbe rakták az előző jelentés óta, igaz a szoborhoz és talapzatához nem nyúltak - sajnos, így elüt a szépen rendbe rakott környezetétől, igaz így van patinája a szobornak:-).
Mondjuk egy alapos mosást el tudnék képzelni, főleg, hogy egy elég forgalmas helyen fekszik.
A szobor környékén vannak padon telepítve melyek egy részét a hajléktalanok vettek birtokukba - igaz nem rongálnak de elég bódító illatanyaggal lengik be a környezetet.

Iskolaépület (0.082 km)