Ferences kolostor

kolostor
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A templom É-i oldalához csatlakozó, négyzetes udvart körülvevő, egyemeletes épületszárnyak, amelyek közül a Ny-i szárny a templom Ny-i homlokzata elé lép. A Ny-i szárny D-i homlokzatán a kolostor főbejárata, zárókövében a ferences rend jelvénye, felette évszám (1727). A homlokzatok vakolatarchitektúra nélküliek, a sima falmezőben kőkeretes nyílások, a földszinti ablakokon apácarácsok. Egytraktusos, oldalfolyosós alaprajzi elrendezés, boltozott helyiségek. A középkori torony emeletén található dongaboltozatos helyiségben valószínűleg 17. századi festett stációk. Az É-i szárnyban kialakított refektóriumban és oratóriumban 18. századi stukkós, festett mennyezet és falambéria. Berendezés: több 18. század közepi, díszes ajtó. A ferences konvent középkori kolostora helyén épült 1701-1730 között. Az épületet az 1904-es tűzvész után helyreállították (építész: Horváth József).
külső leírás:
D-i oldalával a templomhoz csatlakozó, négyzetes udvart körülfogó, négyzetes alaprajzú, emeletes barokk kolostorépület, cseréppel fedett sátortetővel.
Külső homlokzatai:
K-i homlokzat: A szentély É-i oldalához csatlakozó sekrestye emeletes, földszinten három tengelyes, három téglalap alakú, kőkeretes ablak, emeletén két tengely, egy téglalap alakú kétosztású és egy három osztású ablakkal, szintén festett kőkerettel.
A kolostor földszintje 13 tengelyes, D-ről a 10. tengelyben kisebb, fektetett téglalap alakú ablak, majd a 11. tengelyben egyszárnyú bejárat, a többi tengelyben a már a sekrestyénél leírt téglalap alakú osztott, kétszárnyú ablakok festett kőkerettel. Emeleten szintén 13 tengely, 10- 11. tengelyben tengelyváltással helyezkednek el az ablakok, illetve a két szint között is két téglalap alakú ablak van, melyek tengelyszélessége megegyezik az emeleten itt elhelyezett ablakokéval. É-i oldal: földszinten 17 tengely, K-ről a 10. tengelyben egyszárnyú bejárat. Ablakok mint fent. Emeleten K-ről a 2., 9. és 16. tengelyben a többinél nagyobb ikerablak.
Ny-i homlokzat: földszinten 16 tengely, É-ról az 1. tengelyben félköríves, szalagkeretes, elfalazott pincelejáró, 2. és 3. tengelyben kisebb, fektetett téglalap alakú, szalagkeretes, középen volutába csavarodó szemöldökös ablak, 4. és 5. tengelyben egyszárnyú bejáratok, felettük gyámok tartotta ívelt szemöldök. 5. tengelyben lévő ajtó szemöldöke alatt imitált zárókő. A többi tengelyben téglalap alakú, füles keretes ablak zárókőmotívummal és szegmensíves szemöldökkel. Emeleten 16 tengely, É-ról a 2. tengelyben ikerablak, a többi téglalap alakú ablak füles kerettel, felettük ívelt, középen volutába csavarodó szemöldök.
A kolostor Ny-i homlokzata a templom Ny-i homlokzata elé lép, így a kolostor D-i rövid falán nyílik a főbejárat: nagy kétszárnyú, kőkeretes kapu, füles kerettel, zárókőben a ferences rend jelvénye: összefonódó két kar. Szemöldökben "MDCCXXVII" dátum. Az íves, tagolt, megszakadó, volutába csavarodó szemöldök piramist zár közre. Emeleten 3 tengely középen ikerablakkal.
Minden homlokzaton a földszinti ablakokban apácarács.Mindegyik homlokzat egyszerű és tagolatlan.
Udvari homlokzatok:
K:földszinten 11 tengely, középső tengelyben kétszárnyú kijárat. Emeleten szintén 11 tengely, téglalap alakú, szalagkeretes ablakok. É: földszinten és emeleten 12 tengely, mindenhol ablakok. Minden homlokzaton a földszinti ablakok nagyobbak mint az emeletiek. Ezen a homlokzaton Ny-ról az 1. és 2. tengelyben az emeleti ablakok ugyanakkorák mint a földszintiek. Ny: földszint és emelet 10 tengelyes a fent leírt ablakokkal. Itt is az É-i részen az emeleten az első három tengelyben a földszintivel megegyező méretű ablakok. Földszinten a 3-4., 4-5., 5-6., 6-7., 7-8. tengelyek között támpillérek. D: földszint 7 tengelyes, K-ről az első öt tengelyben félkör alakú, majd 2 darab téglalap alakú ablak. Emeleten szintén 7 tengely, keletről 3 félköríves záródású, 1 téglalap alakú dupla és 3 téglalap alakú ablak.

Az épület egy igen jelentős változáson ment keresztül. Teljesen felújították az elmúlt időszakban. Nagyon szép lett, színei is igazodnak a régi festéshez.

Ferences templom (0.021 km)
Puskin mozi (0.061 km)