Irgalmasrendi kolostor (Markhot Ferenc Kórház)

kolostor
egészségügyi és szociális épület
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ny-i szárnya D felé néhány traktussal túlnyúlik a csatlakozó szárnyon. Bejárata a templomtól D-re eső, háromtengelyes szakaszon nyílik. A középső tengelyben az ablak fölött az építtető faragott címere látható. Boltozattal fedett belső terek. A DNy-i szakaszon patika, falfestése és berendezése: 1830 körül. A Ny-i szárnyban refektórium, falképek és képekkel díszített faburkolat, 1751, 1758-1760 (Georg Tobenz, Lucas Huetter). Építtette Erdődy Gábor püspök 1727-től, a királyi kamara segítségével. A kolostor kapuja és homlokzata 1753-ra készült el (építész: Giovanni Battista Carlone). 1909-ben új, kétemeletes szárnnyal bővítették.
külső leírás:
Saroktelken álló, négyzetes udvart körülfogó, egyemeletes, sátortetős kolostor és templom együttes. A kolostor Ny-i szárnya D-felé néhány traktussal túlnyúlik a csatlakozó szárnyon. A templom a főhomlokzat középtengelyében a kolostor D-i és É-i szárnya között rizalitszerűen kiemelkedik. Homlokzatát kettős pilaszterek tagolják, középtengelye fölött attika emelkedik Istenes Szt. János, Szt. Mihály és Gábriel arkangyal szobraival. A tető közepén huszártorony emelkedik. A templom bejárata fölött Pyrker János László, a templomtól D-re eső homlokzatszakaszon Erdődy Gábor címere.

2013.11.07 11:06 Lacipap állapot: 5 - pont: 9

Egy szépen felújított épületet találtam. Igaz a tető maradt a régi, de javítások ott is történtek. Kicserélték a hibás palákat és javították a csatornákat.

Minaret (0.046 km)
Harangöntőház (0.085 km)