Vízimalom

Ipari műemlék
feldolgozó ipar
Győr-Moson-Sopron
Sopron Körzeti Földhivatal
Vízimalom, 17. sz.

Telefonhívásra, szíves invitálás után jutottunk be az épületbe, ahol megismerkedhettünk a malom történetével, jelenével, jövőbeni terveivel.
Most csoportos vendéglátásra van lehetőség, bejelentkezés után.
A malom története:
Eredetileg két kőre és két kerékre járó vízimalom volt. A malomépület az 1680-as években épült, Széchenyi György - Széchenyi István ükapja - építtette, aki akkor a terület földesura volt. Egyharmad része a malomnak cölöpökön áll, mint Velencében a házak, a cölöpökön kőtömbök és erre épült rá az épület. 90 cm vastag téglafala van, a helyi téglavetőben készült téglákból. A gerendák és a padlózat Széchenyi György erdejéből való vörösfenyőből vannak.
200 évig csak a víz ereje hajtotta a malmot, 10-15 évig gőzhajtással, és 1928-tól villannyal. 1936-tól egy vízi turbina segítette a malom működését, amelynek egy fordulat alatt el kellett indítania az egész malmot.
Nagyon jó állapotú ipari műemlék