Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
408
törzsszám:
15302
szélesség (lat):
N 47° 33,950'
hosszúság (lon):
E 19° 5,259'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
70138
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Emeletes eklektikus ház, 1880 körül.
:
Szélesebb utcai traktus, mindkét szinten három egymásbanyíló, négyzet alakú szobával, keskenyebb udvari traktus (előszoba, fürdőszoba, konyha cselédszoba). Az udvari oldal közepén belül ívesen lesarkított lépcsőház egykarú, húzott lépcsővel, az emeleten egy középső konzollal alátámasztott keskeny folyosóval, amelyről az emeleti lakás, illetve a padlásfeljáró kétszárnyú ajtaja nyílik. A lesarkításban szoborfülkék vannak. A lépcsőház délkeleti oldala melletti szögletben háromszög alaprajzú, üvegfalú előtér található, amelynek dényugati oldalán a földszinti lakás bejárata, északnyugati oldalán a lépcsőházba vezető ajtó nyílik.
Az udvar közepén volt a kút, ma már nem használják. A telek felénél középen ívesen kihasasodó kovácsoltvas kerítés tégla pillérekkel. Az udvar két oldalán pillérekkel erősített tömör kerítésfal húzódott, ma már csak az északnyugati oldalon van meg. Az Illek Vince utcai ház tűzfalánál, a délkeleti oldalon az 1950-70-es években bontották el. Csak a bejáratnál, illetve a kertkerítésnél áll némi maradványa.
Állítólag eredetileg a kert két oldalán is folytatódott a kerítésfal, amit 1945 után bontottak el. A hátsó telekhatáron viszont csak ágakból készített sövénykerítés volt, amit az 1990-es években váltottak fel a mai betonelemekből készülttel. A kert északnyugati oldalán, a kovácsoltvas kerítés mellett áll az egykori nyúlól két oldalról nyitott épülete és annak folytatása, a mosókonyha. Ennek homlokzata elé támasztották a bejárati előtér üvegfalát az ajtószárnyak nélkül.
Utcavonalban álló egyemeletes lakóház 6 tengelyes homlokzattal. Jobb oldalán szegmentíves áthidalású kapu vezet az udvarra kovácsoltvas szárnyakkal. Az udvari oldal közepén kapcsolódik a házhoz a lépcsőház toronyszerűen kiemelkedő tömege

Állapotjelentések

2012.08.09 08:52 prozak01 állapot: 5 - pont: 6

Remek állapotú az épület, a vakolathibákat úgy tűnik kijavították.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

iskola (0.250 km)
iskola (0.283 km)
Posta (0.349 km)
városháza (0.455 km)
Állami Áruház (0.609 km)
Iskola (0.616 km)
Lakóház (0.637 km)
mozi (0.686 km)