Megújulásunk támogatója:  

Dőry-kastély és parkja

azonosító:
3746
törzsszám:
1634
szélesség (lat):
N 47° 2,975'
hosszúság (lon):
E 18° 47,257'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
megye:
Fejér
helység:
helyrajzi szám:
1104
település KSH kódja:
19354
földhivatal:
Dunaújváros Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Volt Dőry-kastély és parkja, klasszicista, 1820 körül. Művelődési ház, könyvtár.
:
A település központjában "U" alakban elhelyezett három téglány alaprajzú, nyeregtetős épület, közülük a délnyugati a kastély épülete, tőle jobbra és balra 1-1, eredetileg egyező alaprajzi elrendezésű, de mára kisebb átalakításokat szenvedett és azonos homlokzati kialakítású oldalszárny.
A kastélyépület homlokzatait vízszintesen a lábazat, a két szint közötti osztópárkány, valamint a főpárkány tagolja, a földszint vízszintesen sávozott díszítésű. Ugyanez mondható el az oldalszárnyakról is.
A főépület főhomlokzata 4+3+4 tengelyes, melyből a középső 3 tengely egy középrizalitban helyezkedik el. A homlokzat alján angolaknák biztosítják a pince bevilágítását. A széleken lévő 4-4 tengely közül az alsók szegmentíves záródású ablakok, keretezetlenek, az emeletiek állótéglány alakúak, kőkeretesek, közöttük falmezők. A középrizalit középtengelyében nyílik a bejárati ajtó, tőle jobbra és balra szegmentíves ablakok, az emeleten, a konzolokkal alátámasztott, kovácsoltvas mellvédű erkély mögött félköríves nyílások, utóbbiak pilaszterek által elválasztva. A középrizalit timpanonos lezárású.
Az oldalhomlokzatok háromtengelyesek, eredetileg a főhomlokzatnak megfelelő kialakítású ablakokkal, a jobb oldali homlokzas jobb szélén elfalazott kosáríves nyílás is megfigyelhető.

Állapotjelentések

2011.10.09 13:46 Halász család állapot: 3 - koordináta: N 47° 2,996' E 18° 47,243' - pont: 8

Állapota sajnos nem változott.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.