Megújulásunk támogatója:  

Református templom

azonosító:
3563
törzsszám:
1587
szélesség (lat):
N 47° 25,467'
hosszúság (lon):
E 18° 36,244'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ref. templom
megye:
Fejér
helység:
helyrajzi szám:
507
település KSH kódja:
15176
földhivatal:
Bicske Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Református templom, késő barokk, 1788.
:
A település fő útkereszteződésétől D-K-i irányban, a Szabadság út fölé mellvéddel emelkedő magaslaton É-K - D-NY-i tengellyel szabadon álló, É-K-i oldalán sokszögzáródású, hagymasisakos homlokzati tornyos, cserépfedésű nyeregtetős, épület.

A bejárathoz lépcső vezet, előtte kő-tégla mellvéd húzódik. A kis kiülésű mészkőlábazat fölött faltükrökkel tagolt vakolt felületet egyszerű profilú főpárkány zárja le. A tető hódfarkú cseréppel fedett, az egyenesen záródó oromzat két oldalán a sarok felett egy-egy gömb ül. A torony tömbje enyhén kiugró rizalitként jelenik meg.
A nyílások kivétel nélkül kőkeretezésűek. A szegmensívű szemöldökzárású templomkapu záróköve dísztelen. Fölötte szintén szegmensíves, a fal síkjából csak párkányával kiugró ablak. A tetőtér szintjén kör alakú ablak. A torony harangszintjének minden oldalán látható félkörív lezárású ablakokat sarokpilaszterek keretezik, felettük órapárkány húzódik. A hagymakupola vörösréz fedésű, összetett formájú.
A hosszoldalakon három-három tengelyben szegmensívű szemöldökű ablakokat, a sokszögzáródású hátsó oldal tengelyében ugyanebben a magasságban vakablakot találunk.
A D-K-i hosszoldalon a főkapuval megegyező kialakítású bejáratot, és egy a felújítás alkalmával feltárt korábbi, a jelenlegire merőleges tengelyű templom élszedett, kőkeretes kapujának falnyílását látjuk, mely jelenleg vakolatlan kisméretű téglával van elfalazva.

Állapotjelentések

2010.10.23 16:41 carmin állapot: 5 - pont: 7

Jó állapotban van.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.