Károlyi-borház

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
Csongrád
Hódmezővásárhely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Volt Károlyi-borház, később szeszfőzde és kimérő, mértékhitelesítő, majd gazdasági felsőnépiskola, alsófokú ipari- és kereskedelmi iskola. Empire-neoreneszánsz, épült 1810 körül, átépítették 1892-ben óvónőképző számára, volt gimnázium, ma szakközépis

2009.03.10 12:15 totzoli65 állapot: 5 - koordináta: N 46° 25,178' E 20° 19,775' - pont: 1

Enyhe vizesedéstől eltekintve hibátlan állapotban van. Iskolaépületként működik!

"A Károlyi uradalom – elégedetlen lévén a beszolgáltatott bor minőségével – 1790-
1792 között az akkori Vásártéren présházat építtetett, egyrészt a földesúri birtok saját termésének Földolgozására, másrészt a lakosság által beadott szőlő földolgozására és tárolására. A földszintes, zsindelyfedésű épületben helyet kapott a pintér és a kulcsár is, alatta pedig a pincék húzódtak. A 19. század húszas éveiben szabadon álló, udvari szélső folyosós téglaházat építettek klasszicista stílusban. A homlokzati ablakok fölül egyenes kiugró párkányokkal díszítettek, az ablakok alatt téglalap alakú parapet. A lábazat sima vakolású, melynek síkját csak a pinceablakok törik meg. A szőlők kipusztulását követően, 1873-ban a város megvásárolta, ezután szeszfőzde és kimérő, valamint mértékhitelesítő működött benne. Először ipariskola, majd 1892-től óvónőképző, 1930-tól leányliceum, később gimnázium, 1948 után tanítóképző intézet volt. 1957-től középfokú iskola céljaira használták, jelenleg pedig az ének-zenei általános iskola működik benne. A Vöröskereszt utcai szárnnyal 1896-ban bővítették ki. Az egyszerű, nyugodt épület, melynek díszét az ablakkeret és párkány képezi, kiegyensúlyozott arányaival és tömegével jól illeszkedik a városképbe." (http://hodmezovasarhely.hu/oldal-nevezetessegek_nr-204)

A cím, Hrsz, és a googlemaps link is jó!

Zsinagóga (0.186 km)