Rákóczi-várkastély

várkastély
Szerencs Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Rákóczi-várkastély. Középkori bencés kolostor helyén épült. 1557-ben Némethy Ferenc építette az árokkal és palánkkal körülvett, téglány alakú, egytraktusú, kétszintes épületet, délnyugati sarkán toronnyal. Ez tovább bővült háromtraktusú, majd zárt, b
:
Település központjában fallal, bástyával erődített, palánkkal övezett várkastély együttes. Északi részét téglalap alaprajzú udvart körülfogó, egyemeletes, nyeregtetős épület alkotja, a féli homlokzat közepén sátortetős kaputoronnyal, a keleti homlokzaton 19. századi terasszal. Az épülettől délre szabálytalan "U" alakban elhelyezkedő három épület áll, a nyugati és a déli oldalon egyemeletes, nyeregtetős épületek árkádos udvari homlokzattal, a keleti oldalon háromszintes, nyeregtetős magtár, az udvari oldalán árkádos, loggiás középrizalittal. Az épületek várfalra épültek, melyekhez a délkeleti sarkon sokszög alaprajzú bástya kapcsolódik.

A kastély remek állapotban van

Kapcsolódó Légből kapott képek

Szerencs a Hegyalja kapuja, így logikus, hogy ezt a "főbejáratot" várral kellett védeni. A szerencsi vár stratégiai szerepe akkor volt a legjelentősebb, amikor a 16. század közepén Magyarország három részre szakadt.