Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
3193
törzsszám:
1012
szélesség (lat):
N 48° 20,727'
hosszúság (lon):
E 20° 44,519'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
361
település KSH kódja:
27456
földhivatal:
Edelény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, klasszicizáló késő barokk, 19. sz. eleje. Berendezés: főoltár (19. sz.-i átalakításokkal), padok, szószék, orgona, késő barokk.

Állapotjelentések

2019.08.07 16:44 fehér állapot: 5 - pont: 65

Az előző jelentés óta a templomot felújították, az állapota kifogástalan, környezete rendezett. Sajnos, a kertjéből kerítéssel kizárták sírkertet, ami hozzá tartozott. Védeni akarták az italozó, kábítószereket használó csoportok ellen (utolsó népszámláláskora cigányokkal szemben a magyarok aránya 33% volt, de ma már a 2000 főt valamivel meghaladó magyarok száma csak 80. A harangozó szerint a kerítést inkább a dombon lejjebb álló református templomnál kellett volna állítani, mert a helyzet változatlan: a templom északi oldalában jelenik meg ugyanez a réteg.
A templomot "Szűz Mária szent nevére szentelték fel, főoltárán Mária látható a gyermek Jézussal. Az oltár jobb- és bal oldalán elhelyezett angyalpár Ausztriából származik, ugyanúgy, mint a Déli mellékoltár asztalán elhelyezett kehelytartó aranyozott szekrény.
A szentély északi oldalán elhelyezett, II. János Pált a várossal ábrázoló nagyméretű kép kortárs festő műve; ugyanúgy, mint a Vajk megkeresztelését megjelenítő kép a déli oldalon.
Az utolsó képen a templomhoz tartozó kripta elfalazott bejárata áll. A kriptát sokszorosan feltörték, kirabolták.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.