Lakóház; Zsarnay-ház

Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Lakóház (Zsarnay-ház) klasszicizáló eklektikus, 1840 körül.
:
A lakóház zártsorú beépítésű, egyemeletes. "U" alaprajzú épület. A 3 tengelyes épület utcai homlokzatának a kis kiugrású középrizalitba foglalt kapuzata és az emeleti loggia a fő dísze. Sávozott kőkeretelésű, szegmensívű kapujának szimmetriatengelyében egyenes záródású gyalogkapu. A kaput két-két dór pilaszter fogja közre. Felette vasrács-korlátos loggia, melynek két oldalán ion pilaszter és ion oszlop.
Egyenes záródású földszinti ablakai mellett szemöldökpárkány. A két oldalsó emeleti ablakot lizénák övezik. Az ablakok egyenes záródásúak, felettük szemöldökpárkány, melyeket volutás konzolok támasztanak alá.
Az épület nyeregtetős, cserépfedésű.
Az udvari homlokzat keleti és északi szárnyán konzolokon nyugvó, vasrácsos függőfolyosó.

Sajnos változás nincs az épület állapotában. Talán az idő a vakolat lehullások területét még nagyobbította is.

Boros-ház (0.023 km)