Városháza

közigazgatási épület
városháza
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Tanácsház, késő barokk, 18. sz. Átalakítva.
:
Két korábbi "L" alaprajzú ház (415 hsz., 416 hsz.) homlokzatának összekapcsolásával kialakított, zártsorú beépítésben álló, egyemeletes, nyeregtetős, cserépfedésű épület.
Aszimmetrikus 2+1+2+3 tengelyes homlokzattal. A harmadik tengelyben nyílik a félköríves kőkeretes kapu. A két épületrész eltérő homlokzatait a legutóbbi helyreállításkor egyesítették.
A földszinten az ikerablakok profilos két félkörös záródású kereteléssel. Az osztópárkány felett az emelet korintoszi pilaszterekkel osztott. A szemöldökgyámos keretelt ablakok könyöklője alatt párnaszerű köténydísz. A 415 hsz-on álló épületrész udvari homlokzatán végig konzolos függőfolyosó gótizáló vasráccsal. A 416 hsz-on álló épületrész udvari homlokzatának keleti részén vaskorlátos modern erkély.
Jelenlegi állapotában az udvar téglalap alakú, mert a XX. században modern vasbeton épülettel bővítették, ezt az épületrészt.

Az épület szép állapotban van.

Attila utca (0.015 km)